Economic

Plafonarea prețului la energie electrică aduce o nouă veste bună! Românii nu vor mai plăti o taxă zilnică

Plafonarea prețului la energie electrică aduce o nouă veste bună! Românii nu vor mai plăti o taxă zilnică

Prețul la energie electrică va fi plafonat până în anul 2023, măsură menită să ajute oamenii într-o perioadă în care prețurile au explodat. Odată cu această lege, dispare și o taxă pe care nu multă lume o cunoaște.

Plafonarea aduce și eliminarea abonamentului zilnic!

Majoritatea contractelor de energie electrică ale clienților casnici au prevăzută o clauză de tipul unui abonament, care adună în fiecare zi taxe de câțiva zeci de bani. Chiar dacă acest tip de abonament nu este valabil pentru toată lumea, marea majoritate a oamenilor vor beneficia de un preț redus al energiei electrice.

Această modificare este adusă de către OUG 27, care obligă obligă furnizorii să nu mai perceapă acest abonament:

“În cazul în care oferta de preţ în vigoare include un abonament, compania noastră nu va percepe contravaloarea abonamentului în perioada de aplicare a OUG nr. 27/2022, exceptând ofertele care au incluse prestarea unui serviciu tehnic de verificare/revizie periodică pentru instalația de gaz și centrala termică”, se arată într-un comunicat al celor de la ENGIE, furnizor de gaze și energie electrică, potrivit informațiilor economica.net,

Potrivit OUG 27/2022, prețurile finale la energie electrică sunt plafonate la 0,68 lei/kWh pentru casnicii cu un consum de maximum 100 kWh pe lună, și la 0,80 lei/kWh pentru casnicii cu un consum de până la 300 kWh/lună. Pentru consumatorii comerciali, mai puțin cei foarte mari, care au scheme de sprijin dedicate, prețul final facturat va fi de maximum 1 leu/MWh.

Măsura se va aplica și la restul furnizorilor naționali.

Modul de calcul al viitoarelor facturi de energie electrică!

Factura de energie electrică dintr-o lună este suma următoarelor: costul de achiziție (include și un cost cu dezechilibrul, de 5%) calculat lunar, componenta de furnizare (maximum 73 de lei/MWh), tarifele reglementate de transport și distribuție, certificatele verzi, taxa de cogenerare, acciza și TVA.

Furnizorul nu poate pune nimic în plus, deci nu veți mai avea abonament în factură, chiar dacă în contractul dvs. semnat inițial aveați abonament.