Social

Plafonarea prețurilor la energie a adus furnizorii la sapă de lemn! Ce spune Ministrul Energiei

facturi energie (Sursă foto: monden.ro)
sursa foto arhiva companiei

Plafonarea a costurilor la energie în România a adus bucurie pentru consumatori. În același timp, acesta a generat probleme semnificative pentru furnizori.

Această măsură a fost salutată de români, care au avut de suferit din cauza costurilor ridicate ale facturilor la energie.

Falimentul generat de plafonarea prețurilor

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a evidențiat că prețul la gaz și curent a înregistrat o scădere semnificativă față de perioada crizei energetice. Cu toate acestea, implementarea schemei de compensare a avut un impact financiar semnificativ asupra furnizorilor. Mulți dintre furnizorii se află acum în pragul falimentului. Întârzierile în facturare au generat, de asemenea, probleme financiare considerabile.

Cu privire la evoluțiile pe piața globală, ministrul a subliniat caracterul imprevizibil al acestora. Prețurile sunt influențate de conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu. Plafonarea costurilor a fost menită să ofere sprijin populației românești, evitând presiunea asupra facturilor la energie electrică.

„Preţul gazelor şi energiei electrice a scăzut faţă de vârful crizei energetice. Această schemă ne costă mai puţin. Dacă acum un an a costat la 15 miliarde de lei, anul acesta ne va costa în jur de nouă şi anul viitor, în jur de trei. De ce am insistat să păstrăm schema de compensare – plafonare, tocmai că evoluţiile în piaţa globală sunt impredictibile, e un conflict în Ucraina, e un conflict în Orientul Mijlociu, nu ştiu ce va face Iranul sau Arabia Saudită, dacă acest conflict se va extinde”, a spus ministrul Burduja.

Prețuri mici la gaz

Prin această schemă, se asigură accesul la al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană pentru consumatorul român. Aproximativ cinci milioane de gospodării au beneficiat de facturi lunare reduse, în medie, la 35 de lei pentru energie.

Ministerul Energiei a dezvăluit că statul român a alocat aproximativ 22 de miliarde de lei pentru plafonarea prețurilor la energie electrică.

„Acum, în total, schema a costat undeva la 21-22 miliarde de lei. E adevărat, trebuie să ştim cu toţii diferenţa între preţul la factură şi preţul din piaţă a fost şi este suportată de furnizori şi furnizorii vin către Ministerul Energiei şi către Ministerul Muncii. Cele două ministere care decontează aceste facturi după validare de către ANRE, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul energiei” a mai spus Sebastian Burduja.

El a vorbit și de datoriile statului către furnizori. „Avem să le dăm bani. În momentul ăsta doar Ministerul Energiei are undeva la 1,8 miliarde de lei datorie către furnizori. Furnizorii s-au dus către bănci, au făcut credite, au costuri cu dobânzile, au o expunere destul de mare în sectorul bancar, deci e o situaţie care nu e uşor de gestionat” a spus ministrul Energiei, potrivit Playtech .