Actual

Plafonul de 2,5% a fost eliminat! Ce se întâmplă în Cultură

vouchere-620-lei
sursa foto arhiva personala

Autoritățile locale nu vor mai fi supuse plafonului de 2.5% pentru activitățile încadrate în categoria „Cultură, Religie și Recreere”. Această măsură fiscală a fost inițial propusă în varianta anterioară a ordonanțelor de austeritate. Ea a fost eliminată din varianta finală.

Versiunea inițială a textului legislativ stabilea o limitare a cheltuielilor pentru toate activitățile din această categorie.

Instituțiile de cultură nu vor mai fi supuse plafonului de 2.5%

Cu excepția celor sportive sau desfășurate de instituții publice de cultură. Textul original prevedea următoarele:

„Începând cu exercițiul bugetar al anului 2024, la elaborarea și aprobarea bugetelor locale, cheltuielile efectuate de autoritățile publice locale aferente capitolului bugetar ”Cultură, Recreere și Religie” nu pot depăși 2,5% din veniturile proprii realizate în exercițiul bugetar precedent. La determinarea procentului de 2,5% aplicat asupra veniturile proprii nu se includ cheltuielile destinate activităților sportive, recreative precum și instituțiile publice de cultură indiferent de natura acestora și forma lor de organizare”.

Această decizie a stârnit controverse și reacții din partea mai multor lideri politici. Ei  au argumentat că autoritățile locale ar trebui să aibă mai multă autonomie în gestionarea bugetelor lor. Unul dintre cei mai vocali susținători ai eliminării plafonului de 2.5% a fost Kelemen Hunor, președintele UDMR.

„Nu poți să intervii de la nivel central să spui ce au voie să facă autoritățile locale și ce nu au voie să facă, cât trebuie să cheltuie pe cultură, pe sport, pe religie și așa mai departe. Deci nu se poate accepta. Acel procent de 2,5% trebuie să dispară din proiect.”

Ce spune Kelemen Hunor

Liderul UDMR a exprimat și opoziția față de comasarea instituțiilor culturale care au mai puțin de 50 de angajați. Hunor spune că aceste instituții ar trebui să fie exceptate de la astfel de măsuri.

Această perspectivă a fost împărtășită și de către numeroși angajați din instituțiile culturale, deoarece în majoritatea cazurilor, acestea au mai puțin de 50 de angajați. Această situație se aplică la aproximativ 60% dintre teatrele, bibliotecile și căminele culturale din țară.

În final, plafonul de 2.5% pentru autoritățile locale a fost eliminat din forma finală a ordonanței de austeritate în urma discuțiilor dintre Marcel Ciolacu și Marcel Boloș. Aceste măsuri fiscale și bugetare urmează să fie asumate cel mai probabil în cadrul unei ședințe care va avea loc miercuri, conform  Digi24.