Actual

PNL a votat tăierea cheltuielilor. Ciucă susține planul de austeritate propus de Ciolacu

pnl-a-votat-taierea-cheltuielilor
Sursă foto: capital

Biroul Politic al Partidului Național Liberal a votat pentru angajarea răspunderii Guvernului pe măsurile de reducere a deficitului bugetar. Anunțul a fost făcut luni de către președintele Nicolae Ciucă, care a anunțat că PNL a votat tăierea cheltuielilor.

„Subiectul care este de interes major pentru toată lumea este acela al angajării răspunderii guvernamentale pe măsurile de reducere a cheltuielilor şi măsurilor fiscale. Am avut discuţii la nivelul liderilor PNL şi am prezentat cât se poate de clar care sunt elementele fundamentale pe care PNL le-a susţinut şi continuă să le susţină pentru angajarea acestei răspunderi”, a explicat fostul prim-ministru Nicolae Ciucă.

Preşedintele PNL a explicat, după finalizarea şedinţei Biroului Politic Naţional al partidului, că există trei element fundamentale:

– Reducerea cheltuielilor bugetare.

– Reducerea evaziunii fiscale.

– Măsurile fiscale.

Susținere pentru întreprinzătorii privați

Fostul premier a subliniat faptul că PNL continuă să susţină menţinerea cotei unice de impozitare. Totodată, liberalii vor menţinerea cotei de impozitare la dividende la 8%. Argumentul invocat este că reprezintă o metodă de susţinere a întreprinzătorilor privaţi și a mediului economic.

Nicolae Ciucă a mai precizat că PNL susţine menţinerea actualei cote la TVA. Președintele liberalilor susține că trebuie identificate măsurile prin care marile companii să plătească impozit pe profitul realizat în România. „Susţinem ca la nivelul profesiilor liberale şi a PFA-urilor să se impună un plafon pentru CASS”, a adăugat Ciucă.

Președintele PNL a precizat că, dincolo de aceste măsuri, este nevoie de un alt pachet de legi. Acesta ar trebui să aibă ca scop susținerea măsurilor de investiţii și de creştere economică.

„Sunt trei linii pe care putem să le abordăm. Este vorba de facilităţi fiscale, pentru utilităţi şi ajutor de stat personalizat pentru investiţiile care depăşesc suma de 50 de milioane de euro”, a mai declarat Ciucă, conform Agerpres.

PNL a votat tăierea cheltuielilor, nu a salariilor

Liderul liberalilor a mai anunţat că luni va avea loc o şedinţă a coaliţiei de guvernare. În cadrul acesteia se vor discuta măsurile propuse.
Conform reprezentanților de filiale, PNL a votat tăierea cheltuielilor cheltuielilor bugetare, nu a salariilor.

Ieri, liderii PSD din teritoriu au votat în unanimitate pentru asumarea răspunderii pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare. Pachetul prevede reducerea cheltuielilor bugetare și eliminarea unor facilități fiscale. Premierul Ciolacu a declarat că PSD este pregătit de alegeri dacă liberalii nu sunt de acord cu asumarea răspunderii guvernului.

Printre măsurile propuse se numără:

– Eliminarea facilităților fiscale din agricultură, construcții și IT.

– Plata contribuției la sănătate pe venit real pentru profesiile liberale.

– Creșterea salariului minim la 3.300 lei.

– Creșterea taxelor pentru tichetele de masă și voucherele de vacanță.

– Creșterea taxelor pe mașini și case scumpe.

– Creșterea impozitelor pentru micile afaceri.

– Creșterea TVA-ului pentru activitățile turistice și de agrement.