Sănătate

Plante și produse din plante recomandate pentru tratarea afecțiunilor digestive

Plante și produse din plante recomandate pentru tratarea afecțiunilor digestive
sfatnaturist.ro/carteasanatatii.ro

Problemele digestive (digestie dificilă, arsuri, dureri, flatulență… ) sunt foarte frecvente și ne pot afecta neplăcut viața.
În majoritatea cazurilor ele se datorează exceselor alimentare, regimurilor de slăbire stricte și bineînțeles unui stil de viață stresant, cu mese neregulate, consum de alcool și tutun.

Este binecunoscut faptul că problemele digestive simple se pot trata cu remedii oferite de natură.

Ce plante medici­nale ajută la ameliorarea afecțiunilor digestive

Rădăcina de angelica (planta ocrotită de lege) este una dintre plantele care favorizează diges­tia, stimulând producția de sucuri gastrice, acizi biliari și enzime pan­creatice. Totodată, această plantă are și efect antispastic.

În magazinele naturiste se găsesc produse sub formă de tinctură de an­gelică.

Pentru calma­rea colicilor la stomac, se pun 2-5 g rădăcină în 200 ml apă clo­cotită, se fierbe totul timp de 5 minute și se strecoară.

Se bea o jumătate de cană înainte de ma­să.

Angelica/ FOTO biaplant.ro

Menta este un bun remediu tra­dițional, între­buin­țat în caz de

  • diaree
  • spasme stomacale
  • spasme biliare
  • sindrom de colon iritabil.

Pentru ameliorarea crampelor abdominale se poate consuma un preparat obtinut astfel: toarnă 150 ml apă fier­binte peste 3 lingurițe cu frunze și infuzați timp de 10 minute.

Cantitatea obținută, după strecurare, se bea în 2-4 reprize într-o zi.

Menta/ FOTO biaplant.ro

Chimenul este întrebuințat pentru atenuarea balonărilor, senzației de greutate în stomac și crampelor abdominale ușoa­re.

Tratament constă în administrarea a câte 3 picături dintr-un ulei esențial de chimen (cu puțină apă) de 2 ori pe zi, în timpul mesei.

În caz de co­lon iritat, se poate obține o calmare a acestuia, apelând la o combinație de două ule­iuri:

  • chimen
  • mentă

Pentru com­ba­terea balonărilor, infuzați, timp de 10-15 minute, 1/2 lin­guriță cu semințe în 200 ml apă clocotită. Ceaiul se bea călduț, înaintea meselor principale.

Chimenul/ FOTO biaplant.ro

Roinița este recomandată în problemele de natură nervoasă ale aparatului digestiv.

Zilnic se consumă o infuzie (de 3 ori pe zi, câte o ceașcă, în timpul sau la sfârșitul me­selor ) din 2 lingurițe cu frunze și 150 ml apă, ținând ibricul acoperit 10 minute.

Roinița/ FOTO biaplant.ro

Feniculul este o altă planta care ameliorează senzația de prea-plin după o masă consistentă, precum și colicile la stomac și vezica biliară.

Se folosește sub formă de infuzie, preparată astfel: se zdrobește 1 linguriță cu semințe (pentru ca uleiul eteric conținut în ele să poată trece în ceai), apoi se opărăsc cu 150 ml apă fierbinte, se lasă la infuzat timp de 15 minute, apoi se strecoară.

Zilnic, se beau 2-3 cești de infuzie de fenicul.

Fenicul/ FOTO biaplant.ro

Mușețelul ajută la liniștirea spas­me­lor tractului digestiv și acționează efi­cient contra balonărilor și a diareei.

Pentru prepararea unei infuzii, se toarnă 150 ml apă clocotită peste 2 lingurițe cu flori uscate, se acoperă vasul, se infuzează timp de 10 minute, apoi se strecoară

Zilnic, se consumă 3-4 cești din această infuzie.

Mușețelul/ FOTO biaplant.ro

Lemnul-dulce calmează durerile de sto­mac provocate de hiperaciditate și arsurile din capul pieptului. Se infuzează timp de 10-15 minute 2 lingurițe cu rizom mărunțit, opărit cu 150 ml apă clocotită.

Se recomandă consumul unei cesti de preparate de 3 ori pe zi, după mese.

În magazinele naturiste se găsesc suplimente cu extract de lemn-dulce, având concentrații mai mari ale substanței active, dar trebuie precizat faptul că acestea sunt contraindicate persoanelor care suferă de hipertensiune, potrivit formula-as.ro

Lemnul Dulce/FOTO biaplant.ro

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!