Social

Poliția a aplicat un articol absurd din Codul Rutier, timp de două decenii. Numai când citești te umflă râsul

Poliția a aplicat un articol absurd din Codul Rutier, timp de două decenii. Numai când citești te umflă râsul

Mai bine mai târziu decât niciodată. Asta s-a întâmplat într-o corectură legislativă, care a avut loc după doar… 20 de ani.

După fix 20 de ani, o aberație din Codul Rutier este corectată. Pe cine vizează

Codul Rutier din România datează de acum 20 de ani, când atunci a fost adoptat prin OUG 195/2002. În pofida numeroaselor modificări, adăugiri, abrogări de articole, niciun parlamentar nu a observat o inepție strecurată de la bun început în ordonanță, anume obligativitatea motocicliștilor de a avea trusă medicală, extinctor și două triunghiuri reflectorizante.

Proiectul care prevede modificarea legii, a fost depus la Senat și așteaptă avizarea, pentru a merge mai departe.

Adesea ne întâlnim cu erori în legea română, erori care nu sunt făcute cu rea-credință, ci au rămas scrise negru pe alb de-a lungul anilor, până când o situație le aduce înapoi la suprafață (…) Într-un caz recent din județul Cluj, a fost mediatizat faptul că un anume echipaj de poliție folosea acest tip de amendă ca pedeapsă pentu motocliștii asupra cărora nu se putea reține o altă ilegalitate. Acest abuz a fost facilitat de o astfel de lege fără utilitate, dar încă în vigoare”, scrie senatorul USR Cristinel Gabriel Berea, unul din inițiatorii proiectului și cel care a redactat textul expunerii prezentate în plenul Senatului.

„În cazul unui accident, indiferent de gravitate, șoferul catapultat de pe motocicletă, cărând în spate un extinctor, se supune unui risc suplimentar de impact cu un obiect contondent, care poate duce la fracturi de coloană, paralizie și alte tipuri de handicap permanent”, susțin, totodată, inițiatorii noii măsuri legislative, citați de Fanatik.

Iată că un singur om poate modifica o lege. Așa a apărut acum obligativitata motocicliștilor de a avea extinctor și triunghi reflectorizant.

Până acum, cei mai mulți polițiști rutieri au ignorat această regulă stupidă, privind obligativitata motocicliștilor de a avea extinctor și triunghi reflectorizant asupra lor. Numai că a apărut un polițist zelos care a schimbat cursul istoriei rutiere.

Aberația din Codul Rutier a fost descoperită în momentul în care un polițist a oprit în trafic și a amendat un grup de trei motocicliști din Cluj pentru că aceștia nu aveau extinctoare și triunghiurile reflectorizante. Evenimentul a avut loc pe 12 mai 2022. Motocicliștii s-au adresat jurnaliștilor de la Știri din Cluj, au povestit întâmplarea și așa s-a descoperit anomalia.

Acum se așteaptă modificarea articolului din Codul Penal.
La polul opus, partea neplăcută, dureroasă chiar, este că potrivit datelor oficiale, se estimează că 20.000 de persoane au murit în 2021 în accidente rutiere, ceea ce înseamnă o creștere cu 5% față de 2020. Printre ele, o mare parte au fost produse sau au avut ca victime motocicliștii. Obiectivul global este reducerea la jumătate, până în 2030, a numărului de decese provocate de accidentele rutiere, potrivit Comisiei Europene.