International

POLITICO: Bucuria Giorgiei Meloni! Ce se întâmplă cu imigranții în UE

POLITICO: Bucuria Giorgiei Meloni! Ce se întâmplă cu imigranții în UE

Joi seară, după o reuniune dificilă a miniștrilor de interne la Luxemburg, Roma a dat undă verde unui acord major de revizuire a procedurilor de azil ale UE, pentru prima dată în ultimii ani.

„Nu eram sigură că va veni această zi”, a declarat Maria Malmer Stenergard, ministrul pentru migrație al Suediei, care deține în prezent președinția rotativă a UE. Alți miniștri au salutat acordul – pe care 21 de țări l-au aprobat – ca fiind „istoric”.

Acordul va schimba atât modul în care solicitanții de azil sunt procesați la frontieră, cât și modul în care sunt relocați în Europa. Deși joi după-amiază se alăturaseră suficiente țări – inclusiv Germania și Franța -, o coaliție de aproximativ 10 state condusă de Italia a blocat acordul până seara târziu.

Italia Giorgiei Meloni a aprobat entuziast reformele

În timp ce UE avea nevoie doar de sprijinul majorității pentru a promova pachetul de reforme, sprijinul Italiei a fost crucial, deoarece țara noastră primește unul dintre cele mai mari numere de solicitanți de azil din UE. În plus, premierul italian Giorgia Meloni a făcut din reducerea migrației o componentă-cheie a platformei sale de dreapta dură.

„Din punct de vedere politic, este imposibil să mergem mai departe fără Italia”, a declarat un diplomat UE, vorbind sub protecția anonimatului pentru a discuta despre discuții, la fel ca și ceilalți diplomați care au vorbit cu POLITICO. „Este țara UE care simbolizează migrația”.

Un al doilea diplomat UE a fost la fel de tranșant: „Un pact privind migrația fără Italia nu merită hârtia pe care este scris. Dar un pact à l’Italienne îi va îndepărta pe toți ceilalți de un acord. Meloni trebuie să se gândească foarte bine că are nevoie de aliați dincolo de prietenii săi tradiționali dacă vrea ca acest lucru să funcționeze”.

Pachetul privind migrația are mai multe componente. Pentru început, acesta ar asigura că anumiți solicitanți de azil sunt procesați imediat la frontieră și ar facilita returnarea celor ale căror cereri sunt respinse. De asemenea, ar permite țărilor să oprească procesarea persoanelor la frontieră dacă acestea ating o anumită limită.

Ultimul punct de blocaj pentru Italia a fost procesul propus pentru returnarea solicitanților de azil respinși, potrivit ministrului italian de interne Matteo Piantedosi. Demersul Romei de a extinde numărul de țări pe care UE le consideră suficient de sigure pentru solicitanții respinși s-a lovit de opoziția Germaniei.

În cele din urmă, un compromis în ultimul ceas a oferit membrilor UE mai mult spațiu de manevră pentru returnarea migranților în țările „sigure” și, în cele din urmă, a împins acordul în etapa următoare.

Cum determinăm o țară terță sigură

Un proiect de document văzut de POLITICO a precizat că trebuie să existe o „legătură” între solicitantul de azil respins și „țara terță sigură”. În termeni practici, migrantul trebuie să fi „stat”  în acea țară sau să aibă membri ai familiei care locuiesc acolo, potrivit textului.

Dar, într-o concesie cheie făcută Italiei, fiecare țară va fi liberă să decidă dacă o țară străină îndeplinește aceste criterii, ceea ce ridică posibilitatea de a cere unor locuri precum Tunisia să accepte migranți chiar dacă nu s-au născut acolo – o situație similară cu cea a refugiaților sirieni redirecționați din UE către Turcia.

„Depinde de statele membre să ia o decizie dacă acest lucru este suficient pentru criteriile de conectare”, a declarat Malmer Stenergard într-o conferință de presă de la sfârșitul nopții. „Dar permiteți-mi să subliniez că acest lucru ar trebui să fie în continuare în conformitate cu dreptul internațional”.

În cadrul acordului, țările vor trebui, de asemenea, fie să accepte un anumit număr de solicitanți de azil, fie să contribuie la un nou fond de numerar al UE pentru a finanța „proiecte” nedefinite în țări din afara UE, inclusiv, potențial, Tunisia.

„Italia nu a acceptat compensații pentru a deveni locul de detenție pentru migranți. Este o chestiune de demnitate pentru istoria noastră”, a declarat Piantedosi reporterilor din Luxemburg.

Piantedosi a discutat joi, la Luxemburg, problema returnării migranților cu ministrul german de interne Nancy Faeser. Între timp, la Roma, Meloni s-a întâlnit cu cancelarul german Olaf Scholz, unde migrația a fost pe primul loc pe ordinea de zi.

Scholz a presat-o pe Meloni să colaboreze cu alte țări în loc să arunce vina pe alții. El a remarcat că aproximativ 80 % dintre migranții care sosesc în Germania nu au fost înregistrați în altă parte înainte, ceea ce înseamnă că aceștia trec probabil neobservați prin alte țări ale UE.

„Acesta este un alt semn că a arăta cu degetul unii către alții nu ajută, ci că este necesară cooperarea”, a spus el.

Acest acord deschide calea unor negocieri dificile cu Parlamentul European și cu Comisia Europeană, executivul UE, ceea ce pune UE pe cale să finalizeze întregul pachet înainte de alegerile europene din iunie anul viitor.

O altă parte a negocierilor de ultim moment de joi a părut a fi decizia Comisiei de a anunța că președintele Ursula von der Leyen va vizita Tunisia duminică, împreună cu Meloni și cu premierul olandez Mark Rutte.

Măsura a fost un răspuns la presiunile Italiei pentru ca UE să își intensifice sprijinul acordat Tunisiei, care a devenit recent un focar de plecare a migranților spre Europa.

În cuvinte care au fost muzică pentru urechile Romei, purtătorul de cuvânt al Comisiei a confirmat că „migrația se va afla în centrul discuțiilor” în timp ce șeful UE se va afla în Tunisia cu Meloni și Rutte.