International

POLITICO: Ce trebuie să știți despre alegerile istorice din Turcia.

steag-turcia-turkey, sursa foto pouted.ro
sursa foto pouted.ro

Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan și Partidul Justiției și Dezvoltării (AKP) al acestuia speră să rămână în fruntea clasamentului în ceea ce, potrivit sondajelor recente, se așteaptă să fie cea mai strânsă cursă din istoria electorală recentă a țării.

După două decenii la putere, o victorie a lui Erdoğan ar consolida viziunea sa asupra viitorului țării, precum și sistemul prezidențial pe care l-a inaugurat.

Pe scena internațională, Erdoğan a jucat pe sârmă pe teme precum războiul din Ucraina și cine ar trebui să adere la NATO. Dar el se confruntă, de asemenea, cu preocupări interne, cum ar fi escaladarea crizei economice, inflația în creștere și criticile referitoare la modul în care guvernul a gestionat cutremurele mortale din februarie, care au devastat mari părți din țară. Între timp, principala coaliție de opoziție este formată dintr-un amestec eclectic de șase partide politice. În primul rând, o victorie a acestora ar însemna o revenire la un sistem parlamentar de guvernare. Preocupările iminente includ modul exact în care va avea loc votul în zona afectată de cutremur, cum va fi monitorizat votul și dacă Erdoğan va ceda și va demisiona în cazul în care va pierde.

Cum funcționează totul?

Aproximativ 61 de milioane de alegători din cele 87 de circumscripții electorale din Turcia se vor îndrepta spre urne duminică, 14 mai, scrie POLITICO.

Între timp, aproximativ 3,4 milioane de alegători de peste hotare cu drept de vot – dintre care 1,5 milioane numai în Germania – probabil că vor fi votat deja.

Secțiile de votare – care sunt amenajate în școlile publice – se deschid la ora 8.00 în ziua alegerilor și se închid la ora 17.00. La ora 21.00, presa poate începe să raporteze, iar rezultatele neoficiale ar trebui să înceapă să apară în jurul miezului nopții. Pe măsură ce o imagine mai clară apare luni dimineața devreme, ar putea fi anunțată o victorie dacă un candidat a câștigat în mod clar – deși rezultatele oficiale de la Consiliul Electoral Suprem al țării (YSK) ar putea dura câteva zile.

Cu toate acestea, dacă niciun candidat la președinție nu obține peste 50% din voturi, duminică, 28 mai, va avea loc un al doilea tur de scrutin între cei doi candidați de top. Dacă acest lucru se va întâmpla, votul în străinătate va avea loc între 20 și 24 mai.

Ce se află pe buletinul de vot?

Alegerile parlamentare și prezidențiale din țară au loc în același timp, alegătorii primind două buletine de vot separate.

Pe buletinul de vot prezidențial se află patru candidați, care fie au fost nominalizați de un partid care a depășit pragul de 5% la alegerile parlamentare precedente, fie au obținut 100.000 de semnături de la alegători. Cu toate acestea, doar trei dintre ei vor candida efectiv, deoarece unul dintre ei – Muharrem İnce – s-a retras după ce buletinele de vot au fost tipărite, cu doar trei zile înainte de alegeri.

Selecția pentru Marea Adunare Națională a țării, care are 600 de locuri, este o chestiune mai complicată. YSK a permis 26 de partide politice și 151 de candidați locali independenți să candideze – deși nu toate partidele candidează în fiecare provincie. Pentru ca partidele să intre în parlament, ele trebuie să treacă un prag electoral de 7% – sau să facă parte dintr-o alianță care reușește acest lucru. Nu există o astfel de limită pentru candidații independenți.

Dintre cele 26 de partide și cinci alianțe de pe buletinul de vot, iată care sunt principalii jucători:

Alianța Populară: Reprezentând actuala majoritate parlamentară, alianța este formată din AKP, partidul conservator aflat la guvernare, Partidul Mișcării Naționaliste (MHP), de extremă dreapta, Partidul Marii Unități, islamist și ultranaționalist, și Noul Partid al Bunăsării, islamist – toate cele patru partide figurând pe buletinul de vot.

Cu toate acestea, mulți dintre ceilalți foști parteneri ai AKP au abandonat-o în ultima vreme, ceea ce a determinat alianța să apeleze la partide mai mici pentru ajutor – inclusiv Partidul Cauzei Libere, care este asociat cu organizația kurdă Hezbollah.

Alianța Națiunii: Cunoscută și sub numele de „Masa celor șase”, principala alianță de opoziție reunește o gamă disparată de ideologii, toate concentrate pe readucerea sistemului parlamentar al țării, precum și pe promisiunile de a reduce rapid inflația, de a crește venitul pe cap de locuitor, de a returna refugiații sirieni și afgani în țările lor și de a relua discuțiile privind aderarea la UE.

Din alianță fac parte Partidul Republican al Poporului (CHP), de centru-stânga, Partidul Bun (İYİ), scindat naționalist de dreapta dură, Partidul Democrației și Progresului, de centru-dreapta, și Partidul Viitorului – ambele conduse de transfugi ai AKP -, precum și Partidul Democrat și Partidul Fericirilor. În timp ce Partidul Bun va apărea pe buletinul de vot, toți ceilalți membri ai coaliției vor candida sub sigla CHP. lianța pentru muncă și libertate: Această alianță de stânga este formată, din punct de vedere tehnic, din Partidul Stângii Verzi (YSP) și Partidul Muncitorilor din Turcia (TIP). Cu toate acestea, YSP însuși se mândrește cu candidați din patru partide diferite, inclusiv Partidul Democrat al Poporului (HDP) prokurd – al treilea partid de opoziție ca mărime din țară. HDP nu candidează pentru parlament sub propriul nume din cauza unui proces în curs care ar putea duce la închiderea sa.

Cine candidează pentru funcția de președinte?

Recep Tayyip Erdoğan: Candidatul comun al Alianței Populare, campania lui Erdoğan a pus accentul pe viziunea sa pentru „Secolul Turciei”, prezentând proiectele realizate de-a lungul anilor săi la putere, precum și planurile de reconstrucție a zonelor afectate de cutremure. Dacă va câștiga, acesta ar fi cel de-al treilea mandat al lui Erdoğan, ceea ce, din punct de vedere tehnic, contravine Constituției Turciei. Cu toate acestea, o hotărâre a YSK a declarat că primul său mandat ar putea fi considerat ca începând din 2018 (când a intrat în vigoare noul sistem prezidențial) și nu când a preluat efectiv funcția, în 2014. Asta înseamnă că poate candida din nou.

Kemal Kılıçdaroğlu: Candidatul comun al Alianței Națiunii, șeful CHP este principalul rival al lui Erdoğan. Kılıçdaroğlu a primit sprijinul deschis al HDP – precum și al restului Alianței Muncii și Libertății – și candidează pe o platformă de justiție și responsabilitate, promițând să inverseze multe dintre politicile lui Erdoğan, consolidarea puterii sale în cadrul președinției și să aducă „primăvara” în țară. Deși este adesea caracterizat ca fiind blând, fostul birocrat a fost, de asemenea, cunoscut pentru a apela la retorică atunci când a criticat „guvernarea unui singur om” a lui Erdoğan.

Sinan Oğan: Fost membru al MHP, ultimul candidat este un nominalizat naționalist din partea Alianței Ancestrale de dreapta. Deși este puțin probabil să câștige, Oğan poate deturna o parte din votul naționalist, în special din partea celor care consideră că Partidul Bun s-a apropiat prea mult de centru și MHP prea mult spre dreapta. Oğan este, de asemenea, în sprijinul revenirii țării la un sistem parlamentar.