Actual

Cum va fi vremea de Rusalii! Nu scăpăm de frig în nicio mini-vacanță. În Europa sunt furtuni

furtuna, sursa foto digi24

Codul roșu de furtuni din Europa este privit cu îngrijorare și de români. Iar vremea va continua să fie instabilă și preponderent rece și în țara noastră. Spre exemplu, Italia este cuprinsă din nou de un ciclon mediteranean – acum puțin timp, un astfel de ciclon a lovit în plin și România, creând precipitații anormal de abundente și temperaturi scăzute. Vizate sunt și Germania, Olanda, Belgia, Franța și, ceva mai aproape de noi, Croația.

În plus, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognozele pentru următoarele trei săptămâni. Înaintea Rusaliilor, ne vom confrunta cu temperaturi mai scăzute decât este obișnuit pentru această perioadă. Chiar dacă nu vom avea parte de precipitații abundente, ci dimpotrivă, nu vom fi complet lipsiți de neplăceri din punctul de vedere al vremii.

Cum va fi vremea până în Rusalii

În așteptarea Rusaliilor, am putea să fim puși în gardă de vremea capricioasă. Chiar dacă românii plănuiesc să ia litoralul cu asalt în cele câteva zile libere ce vor veni, moralul le-ar putea fi afectat de temperaturile din săptămâna 8-15 mai. Chiar dacă în întreaga țară este mai frig decât e obișnuit pentru această perioadă, cele mai afectate sunt regiunile estice și sud-estice, adică fix cele care includ stațiunile turistice cele mai frecventate de români.

Totuși, în centrul și în sudul țării va fi un regim pluviometric deficitar. Pe de altă, nordul și nord-vestul țării vor fi marcate de un exces pluviometric.

În săptămâna 15-22 mai, se remarcă o ușoară tendință de încălzire, conform datelor pe care le-a obținut Antena 3 CNN de la sursele oficiale ale Administrației Naționale de Meteorologie. Temperaturile vor fi, deci, apropiate de cele considerate firești pentru a doua jumătate a lunii mai. Totuși, regiunea sud-vestică a României se va afla în continuare ușor sub medie din punctul de vedere al mercurului din termometre.

Putem merge la mare de Rusalii?

Vestea mult-așteptată de români este aceea că vor putea să meargă la mare de Rusalii fără a întâmpina neplăceri. Mai ales pentru că mini-vacanța de Rusalii intră și sub auspiciile reducerilor din cadrul Litoralul pentru toți. Din fericire, săptămâna 29 mai – 5 iunie este una cu temperaturi obișnuite pentru finalul lunii Florar și începutul de vară. Din punctul de vedere al precipitațiilor, vor fi anumite zone în sudul țării care vor întâmpina ploi abundente. Restul regiunilor, inclusiv cele nord-vestice și cele estice, vor avea un regim pluviometric deficitar, astfel încât românii care vor vrea să petreacă pe litoral nu vor avea probleme. De asemenea, dacă de 1 mai majoritatea nu au reușit să intre în apa rece a mării, va fi posibil de această dată.