International

POLITICO: Tensiuni în Europa. Oficialii critică dur arderea Coranului

POLITICO: Tensiuni în Europa. Oficialii critică dur arderea Coranului

În Danemarca și Suedia, mai multe grupări de extremă dreaptă și-au manifestat nemulțumirea față de imigranții de origine musulmană. În semn de protest, ei au ars Coranul, cartea sfântă a adepților Islamului.

Nu este prima dată când astfel de mișcări au loc în timpul anului în curs. Date fiind animozitățile crescânde, oficiali ai Uniunii Europene au luat cuvântul în speranța că aceste manifestații pot să fie oprite.

Condamnarea rasismului și xenofobiei

Un înalt oficial al Uniunii Europene a subliniat faptul că aceste acțiuni au caracter provocator.

Mai precis, șeful politicii externe a UE, Josef Borrell, a condamnat miercuri arderile recente de Coran din Danemarca și Suedia, etichetându-le drept antieuropene.

Arderea cărții sfinte islamice „este ofensatoare, lipsită de respect și o provocare clară”, a declarat Borrell într-un comunicat. Diversitatea și toleranța față de comunitățile religioase sunt valori-cheie ale UE, iar „expresiile de rasism, xenofobie și intoleranță asociată nu își au locul” aici, a adăugat șeful diplomației.

Manifestațiile de la ambasadă au efecte grave

Marți, un Coran a fost ars în timpul unor demonstrații de extremă dreapta împotriva islamului în fața ambasadelor Egiptului și Turciei din Copenhaga. Suedia și Danemarca au fost martorele mai multor arderi recente de Coranuri, care au inflamat tensiunile cu Turcia. În momentul de față, relațiile dintre Suedia și Turcia sunt tensionate, cu atât mai mult cu cât Ankara este biletul Stockholmului către Alianța Nord-Atlantică. Amintim că atunci când Suedia și Finlanda au fost propuse pentru aderare, Turcia și-a folosit dreptul de veto împotriva Suediei, motiv pentru care numai Helsinki a devenit în acel moment o capitală NATO.

„Nu tot ceea ce este legal este etic”, a declarat Borrell. Unele arderi de Coran de către protestatari de extremă dreapta au fost autorizate de poliție, însă atât guvernul danez, cât și cel suedez au condamnat aceste acte.

Tensiunile la nivelul politicii externe nu au întârziat să apară în mai multe țări cu majoritate musulmană. Una dintre cele mai tranșante atitudini a fost adoptată de către Irak, conform informațiilor puse la dispoziție de către POLITICO.

Săptămâna trecută, manifestanți din Bagdad au luat cu asalt ambasada Suediei pentru a protesta împotriva arderii Coranului în Suedia. De asemenea, Irakul l-a expulzat pe ambasadorul suedez înainte de incendiere. Demonstranții din alte țări cu majoritate musulmană, precum Yemen, au ieșit, de asemenea, în stradă pentru a protesta împotriva arderilor.

„Danezii patrioți”, care au fost principalul grup care a făcut manifestații anti-islamice, invocă dreptul la liberă exprimare pentru a organiza protestele. Astfel, din punct de vedere legal, gruparea de extremă dreaptă are acoperire.