International

POLITICO: Ucraina se apropie din ce în ce mai mult de NATO! Primul pas după încheierea războiului

POLITICO: Ucraina se apropie din ce în ce mai mult de NATO! Primul pas după încheierea războiului
Credit imagine: cursdeguvernare.ro

Ucraina urmărește să devină membră a NATO într-un timp „foarte scurt” după ce va obține victoria militară asupra Rusiei, a declarat duminică ministrul adjunct al apărării din Ucraina pentru POLITICO, dublând presiunea exercitată de Kiev asupra Occidentului pentru o foaie de parcurs clară pentru aderarea la alianța militară.

Într-un interviu acordat în marja Dialogului Shangri-La din Singapore, Volodimir Havrylov a cerut, de asemenea, Beijingului să se abțină de la trimiterea de provizii militare către Moscova, afirmând în același timp că este „de înțeles” ca activitățile comerciale normale să continue între China și Rusia.

Viitorul rol al Ucrainei în cadrul NATO a devenit un subiect aprins în perioada premergătoare summitului liderilor alianței din iulie, care va avea loc în Lituania. Statele Unite și Germania au respins apelurile Ucrainei, Poloniei și statelor baltice de a elabora un plan clar cu privire la cererea de aderare a Kievului.

Volodimir Zelenski pune presiune pe oficialii NATO

Sâmbătă, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu are „niciun rost” să participe la summitul NATO de luna viitoare dacă Ucraina nu primește un semnal cu privire la statutul său postbelic în cadrul alianței militare.

„Am dori să auzim planul sau foaia de parcurs, sau o listă de acțiuni care trebuie făcute de ambele părți – NATO și Ucraina – pentru a obține statutul de membru într-o perioadă foarte scurtă de timp”, a declarat Havrylov. Deși a recunoscut că acest lucru nu va fi posibil cât timp războiul rămâne în desfășurare, „în același timp, trebuie să înțelegem că, după victoria noastră, procesul nostru de [aderare] la bloc va fi foarte, foarte scurt”.

NATO, a spus el, ar trebui să ofere Ucrainei o listă de pași care trebuie făcuți „cu o confirmare clară a faptului că Ucraina este un candidat legitim” pentru aderarea la NATO, titrează POLITICO.

Cum se va integra Ucraina în NATO?

Între timp, a spus Havrylov, Ucraina va negocia cu NATO un „sistem de garanții de securitate” în timpul perioadei de tranziție înainte de aderare. Astfel de garanții ar trebui să includă un angajament din partea țărilor NATO de a ajuta Ucraina să câștige războiul; sprijin pentru economia ucraineană; și sprijin pentru continuarea sancțiunilor și a altor forme de presiune împotriva Rusiei, a spus el.

Întrebat despre rapoartele privind vânzarea de drone de către China către Rusia, Havrylov a spus că acestea au vizat doar „dronele comerciale”.

„Da, ei continuă să vândă doar lucruri comerciale obișnuite pentru a sprijini economia rusă. Este în regulă, este de înțeles, dar sperăm că își vor respecta promisiunile de a nu vinde Rusiei niciun fel de armament, precum Iranul. Asta este important”, a spus el.

„China, de asemenea, urmează un fel de sancțiuni internaționale împotriva Rusiei, la fel și India. Deci, dacă este vorba despre echipamente cu dublă utilizare, cred că nici China [și nici] India nu sunt … interesate să încalce acest tip de [sancțiuni], deoarece sunt dependente de tehnologiile din Europa și Statele Unite”, a declarat Havrylov.

China a negat în repetate rânduri rapoartele privind trimiterea de livrări de arme către Rusia, chiar dacă Beijingul a promis un parteneriat „fără limite” cu Moscova cu puțin timp înainte ca președintele rus Vladimir Putin să lanseze invazia sa totală în Ucraina anul trecut.