International

POLITICO: Volodimir Zelenski încearcă să oprească tensiunile dintre Ucraina și Polonia!

sursă foto: evz.ro; președintele ucrainean Volodimir Zelenski
Credit imagine: evz.ro

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a făcut un apel la reținere marți târziu, într-un efort de a pune capăt unei dispute diplomatice din ce în ce mai aprinse cu Polonia, țară altminteri aliată Kievului.

Anterior, marți, Kievul l-a convocat pe trimisul Varșoviei după ce un oficial polonez de rang înalt a sugerat că Ucraina ar trebui să fie mai recunoscătoare pentru sprijinul pe care îl primește din partea Poloniei de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei, anul trecut.

„Apreciem foarte mult sprijinul istoric al Poloniei, care împreună cu noi a devenit un adevărat scut al Europei de la o mare la alta. Și nu poate exista nici măcar o fisură în acest scut”, a declarat Zelenski.

Iar aceasta nu a fost singura sa intervenție.

„Nu vom permite ca niciun moment politic să strice relațiile dintre popoarele ucrainean și polonez, iar emoțiile ar trebui să se calmeze cu siguranță”, a adăugat Volodimir Zelenski. Polonia a fost unul dintre cei mai vocali susținători ai Kievului de când agresiunea Moscovei s-a intensificat în 2022. Dar, în ultimele luni, relațiile sale cu Kievul au fost afectate de decizia Varșoviei de a extinde interdicția asupra unor exporturi agricole ucrainene, pe care guvernul polonez o consideră o amenințare la adresa intereselor fermierilor autohtoni.

Disputa cerealelor își schimbă aria de interese

Inițial axată pe cereale, disputa se îndreaptă acum spre fructe moi, cum ar fi zmeura și coacăzele, fermierii polonezi – care vor fi un electorat cheie în viitoarele alegeri generale din octombrie – plângându-se că importurile la prețuri mai mici din Ucraina le subminează prețul.

Controversa a escaladat marți, după ce Ucraina l-a convocat pe ambasadorul polonez la Kiev din cauza comentariilor „inacceptabile” făcute de un înalt oficial polonez.

Într-un interviu acordat presei poloneze, Marcin Przydacz, șeful biroului de politică internațională al Poloniei, a declarat că Kievul ar trebui „să înceapă să aprecieze rolul pe care Polonia l-a jucat pentru Ucraina în ultimele luni și ani”, ceea ce a stârnit furia oficialilor ucraineni, care l-au chemat pe ambasadorul Varșoviei și l-a determinat pe premierul polonez Mateusz Morawiecki să dea o palmă Kievului.

„Convocarea ambasadorului polonez – un reprezentant al țării care a fost singurul rămas la Kiev în ziua invaziei Rusiei în Ucraina – la Ministerul ucrainean de Externe nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată”, a declarat Morawiecki.

„Având în vedere enormitatea sprijinului pe care Polonia l-a acordat Ucrainei, astfel de greșeli nu ar trebui să se întâmple”, a adăugat premierul, conform POLITICO.