International

Polonia se pune la adăpost. Contract de 12 miliarde de dolari cu SUA pentru elicoptere de atac

Elicopter de atac Sursa foto The British Army
Sursa foto The British Army

Guvernul SUA și-a dat acordul pentru vânzarea de elicoptere Apache și echipamente conexe în valoare de 12 miliarde de dolari către armata poloneză, a anunțat luni Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare (DSCA) a Pentagonului. Acordul include rachete, muniție și acces la instruire americană.

După începerea războiului Rusiei împotriva Ucrainei anul trecut, ministrul polonez al Apărării, Mariusz Błaszczak, a declarat că Varșovia intenționează să achiziționeze elicoptere Apache pentru a-și întări disuasiunea.

Armata Poloniei, mai puternică

Însă orice vânzare în străinătate de echipamente militare de la contractori americani trebuie să fie notificată în prealabil Congresului de către DSCA, un proces care este acum finalizat pentru potențiala vânzare de Apache. Până când elicopterele fabricate de Boeing vor fi gata, Błaszczak a declarat pe rețelele de socializare, luni târziu, că armata americană a fost de acord să furnizeze între timp aeronavele existente din resurse proprii.

Potrivit notificării DSCA, pe lângă vânzarea a 96 de elicoptere de atac Apache, acordul mai include, printre asistența enumerată, rachete, muniție, sisteme de ghidare, senzori de vedere pe timp de noapte și acces la personalul de instruire american.

„Vânzarea propusă va îmbunătăți capacitatea Poloniei de a face față amenințărilor actuale și viitoare prin furnizarea unei forțe credibile, capabilă să descurajeze adversarii și să participe la operațiunile NATO”, a precizat DSCA.

Principal critic al războiului izbucnit de Rusia 

Polonia a fost un canal critic de primă linie pentru transferul de armament occidental către Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei, anul trecut, în timp ce Varșovia își crește cheltuielile militare la patru procente din PIB, cu mult peste ținta NATO de două procente, conform POLITICO.

Polonia a anunțat în ianuarie că intenționează să cheltuiască anul acesta patru procente din produsul intern brut pentru apărare – cu mult peste ținta NATO de două procente. În iunie, a primit primele tancuri Abrams, ca parte a unui contract de 1,4 miliarde de dolari pentru vehiculele de luptă folosite anterior de Corpul pușcașilor marini americani.

Anul trecut, Polonia a cumpărat alte 250 de Abrams într-o variantă mai modernă M1A2, care ar trebui să fie livrate la sfârșitul anului 2024. Va fi prima țară din afara Statelor Unite cu tancuri.

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare în valoare de 15 miliarde de dolari a unui sistem integrat de comandă de luptă pentru apărare antiaeriană și antirachetă (IAMD – Integrated Air and Missile Defense) și a echipamentelor aferente către Polonia, în contextul în care aceasta își modernizează apărarea antiaeriană, a anunțat miercuri Pentagonul.

În pofida aprobării Departamentului de Stat, notificarea nu a indicat faptul că a fost semnat un contract sau că negocierile s-au încheiat.

Interesul european față de armamentul american a crescut, cererea fiind centrată în jurul unor bunuri precum muniții, apărare aeriană, echipamente de comunicații, rachete Javelin de umăr și drone, care s-au dovedit a fi esențiale pentru eforturile de război ale Ucrainei. Pachetul ar include 48 de stații de lansare Patriot și 644 de rachete interceptoare Patriot Advanced Capability 3 Missile Segment Enhanced, legături de rețea, senzori, echipamente de sprijin, piese de schimb și suport tehnic, a precizat Pentagonul.

Agenția de Cooperare pentru Securitate și Apărare a Pentagonului a notificat miercuri Congresul cu privire la această posibilă vânzare.