Lifestyle

Porția zilnică de sănătate! Doctorul ne spune cum să prevenim arsurile solare

litoralul Mării Negre sursă foto: capital.ro
foto: capital.ro

Temperaturile extreme din ultima perioadă reprezintă o reală amenințare pentru sănătatea noastră. Epuizarea termică, insolația și arsurile solare sunt principalele provocări pe care le avem de înfruntat.

Persoanele aflate în concediu pe malul Mării Negre trebuie să țină cont de sfaturile medicilor pentru a evita complicațiile. În acest sens, doctorul Tudor Ciuhodaru ne explică cum trebuie să procedăm în mod ideal pentru a nu deveni victime ale expunerii prelungite la soare.

Nu vă expuneți la plajă în intervalul 10:00 – 16:00

În primul rând, expunerea la soare se face progresiv în perioade de 20 de minute a câte 5 minute pe fiecare parte a corpului, dar, foarte important niciodată în intervalul orar 10:00 – 16:00. Totodată, luați în considerare că radiațiile solare sunt amplificate de apă și de nisip, iar dacă stați în apă nu vă protejează de arsurile solare, ba dimpotrivă, efectele nocive ale razelor ultraviolete sunt amplificate.

Întreruperea repetată a expunerii la soare influențează doar confortul termic și nu efectele negative ale ultravioletelor care sunt de tip cumulativ. Loțiunile de plajă trebuie aplicate repetitiv. Pot fi utilizate geluri sau sprayuri, iar persoanele care au tenul gras a trebui să caute formule noncomedogenice. Un alt aspect pe care trebuie să-l aveți în vedere este factorul de protecție solară SPF, cu atât mai mare cu atât mai bine.

Pielea deschisă la culoare este mult mai vulnerabilă în fața radiațiilor solare, tocmai de aceea persoanele cu piele sensibilă ar trebuie să folosească cel puțin în primele zile de expunere creme de protecție cu SPF minim de 50,după care pot trece la un indice mai mic.

Evitați băuturile carbogazoase pe cât de mult posibil

Soluțiile, precizează doctorul Ciuhodaru, trebuie aplicate cu 30 de minute înainte de expunerea la soare, timp în care cremele pătrund în piele și nu se spală la fiecare ieșire din apă.

Produsele rezistente la apă sau transpirație asigură o protecție în apă de cel puțin 40 de minute, însă, perioada se poate dubla dacă sunt aplicate corect. Nu în ultimul rând, trebuie să beți cel puțin 1,5 litri de lichide zilnic, nu foarte reci, chiar dacă nu vă este sete. Sunt foarte bune sucurile naturale sau ceaiurile călduțe soc, mușețel sau urzici. Intervalul recomandat este de un paha la fiecare 15-20 minute.

Pe cât de mult posibil trebuie evitate băuturile care conțin cofeină, ceai, cola sau cafea. De asemenea, nici băuturile cu o mare cantitate de zahăr nu sunt recomandate sucurile carbogazoase într-o cantitate mare sunt diuretice adică vă deshidratează și deveniți astfel o potențială victimă a caniculei, potrivit Adevarul.ro.