Social

Porțiile bolnavilor vor fi mai sărace. Ce se va întâmpla cu pacienții din spitale , ce face Guvernul

Porțiile bolnavilor vor fi mai sărace. Ce se va întâmpla cu pacienții din spitale , ce face Guvernul

Situația din spitalele din România se înrăutățește pe zi ce trece. Dacă până mâncarea pe care o primeau bolnavii lăsa de dorit, problema devine și mai gravă, pentru că porțiile ar putea fi și mai sărace.

E greu de spus în cuvinte ce ar putea mânca un bolnav de 22 de lei, de trei ori pe zi, ținând cont de faptul că prețurile la alimente au explodat. Dar și facturile la energie și gaze, iar acest lucru poate duce la porții mai mici pentru bolnavi. Ce vor pune în farfuria bolnavilor reprezentanții unităților medicale în această iarnă?

E o întrebare la care cu greu poate să răspundă cineva în acest moment, în plus sunt multe spitale cărora inflația le-a creat mari probleme, așa că au fost nevoite să rezilieze contractele cu furnizorii. Cel mai bine se descurcă în acest moment spitalele care au bucătărie proprie și bucătari care știu să facă minuni.

Spitalul Alexandru Obregia a repetat procedurile de licitație

O situație grea este, de exemplu, la spitalul Alexandru Obregia  unde sunt internați în jur de 800 de bolnavi. Scumpirile au dat viața peste cap instituției sanitare care a fost nevoită să repete procedurile de licitație. „Nu toți furnizorii reușeau să-şi păstreze preţurile pe o perioada îndelungată.

Sunt facturi de gaze care ajung la 400.000 de lei sau facturi de energie care ajung la 600.000 de lei”, a afirmat Mihail Buţurcă, director financiar Spitalul Obregia. Puțin mai bine se descurcă cei de la Spitalul de copii Marie Curie, unde medicii nici nu vor să audă de economii pentru mâncarea bolnavilor. Managerul va trebui să găsească soluții ca să acopere toate costurile.

Alexandru Rafila e îngrijorat de situația spitalelor

Alexandru Rafila este la rândul său îngrijorat de costurile din spitale, în mod special de facturile la energie și la medicamente. Ministrul Sănătății le-a cerut spitalelor din toată țara să facă o estimare a costurilor privind gazele și energia din ultimele trei luni. În funcție de informațiile primite, vor fi solicitate compensații de la Guvern.

„Vom face o informare concretă Guvernului României, pentru că trebuie luată o decizie legată de compensarea acestor costuri, încât unitățile sanitare să își desfășoare activitatea normal și pacienții să aibă la fel acces la aceleași servicii medicale și medicamente, să nu existe o astfel de posibilitate de reducere a accesului la servicii medicale și medicamente”, a declarat Alexandru Rafila.