Actual

Premierul Nicolae Ciucă intervine în disputa dintre Alexandru Rafila şi Raed Arafat: SMURD funcţionează foarte bine

Premierul Nicolae Ciucă intervine în disputa dintre Alexandru Rafila şi Raed Arafat: SMURD funcţionează foarte bine

Disputa între șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, și Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se extinde. Rafila l-a ironizat joi pe Arafat în cadrul ședinței avute cu sindicaliștii și cu șefii Serviciile de Ambulanță. Inițial a spus că pompierii au ajuns să trateze pacienți, referindu-se la activitatea SMURD, apoi a subliniat că Raed Arafat va fi primul om care va ajunge pe Marte, provocând râsetele celor prezenți la întrunire. La rândul său, Raed Arafat a declarat că pompierii reprezintă una dintre componentele extrem de importante ale acestui sistem, care participă la acordarea asistenței medicale de urgență. Între cei doi a intervenit şi premierul Nicolae Ciucă. Acesta a spus că SMURD funcţionează foarte bine și nu se cade să intervenim.

Premierul Nicolae Ciucă intervine în disputa dintre Alexandru Rafila şi Raed Arafat

Un nou episod din războiul pe miliardele din Sănătate, între ministrul Sănătății și șeful DSU. După ce a criticat faptul că pompierii tratează pacienții, referindu-se la activitatea SMURD, Alexandru Rafila a spus că juriștii pot să coordoneze activitatea de urgență la Ministerului Sănătății, unde există un compartiment de urgență.

„E greu să angajezi medici în zona aceasta, e foarte greu să angajezi. Important e să găsim, totuși, niște persoane, care nu trebuie să fie neapărat medici. Dacă înțeleg legislația și specificul activității de medicină de urgență, cred că e important, pentru că dacă pacienții sunt tratați de pompieri, cred că și juriștii pot să gestioneze activitatea, organizarea activității medicinei de urgență, împreună cu noi, pentru că suntem câteva persoane acolo care știm despre ce e vorba”, a spus Rafila.

La rândul său, Raed Arafat consideră că este regretabil că Ministerul Sănătății lansează ironii la adresa sa și a structurii pe care o conduce.

„Pompierii reprezintă una dintre componentele extrem de importante ale acestui sistem, care fie participă la acordarea asistenței medicale de urgență, aceștia făcând parte din echipele de terapie intensivă mobilă alături de medicii și asistenții medicali din cadrul unităților de primiri urgențe, fie acordă  primul ajutor calificat ca membri ai echipajelor de prim ajutor SMURD, sau ca personal de intervenție în echipaje de descarcerare sau în alte echipaje care au menirea de a salva viețile celor aflați în pericol, indiferent de natura situației de urgență care afectează comunitățile”.

SMURD funcţionează foarte bine

În scandalul dintre cei doi a intervenit astăzi şi premierul Nicolae Ciucă.

„Vă pot spune cu certitudine că serviciul SMURD funcționează foarte bine” și „nu se cade să intervenim”, a spus premierul.

Întrebat cum vede atacurile dintre Alexandru Rafila și Raed Arafat, premierul a declarat că nu este la curent cu declarațiile ministrului Sănătății, dar că serviciul SMURD este unul care „funcționează”, și consideră că nu este cazul să se intervină „în așa fel încât să nu mai fie la fel de eficient”.

„Serviciul pe care coordonează Departamentul pentru Situații de Urgență, serviciul SMURD este unul care funcționează, și am văzut cu toții care este eficiența intervențiilor acestor echipaje. Ca atare, atunci când ceva funcționează, cred că nu se cade să intervenim și să-l transferăm, sau să facem în așa fel încât să nu mai fie la fel de eficient”, a declarat Nicolae Ciucă.

Între Alexandru Rafila și Raed Arafat există o dispută mai veche, legată de finanțarea serviciilor de urgență.

Nemulțumirea lui Alexandru Rafila este legată de faptul că Ministerul Sănătății finanțează activitatea unor servicii – între care Ambulanța și unitățile de primiri-urgențe – care în prezent sunt în subordinea Ministerului de Interne, mai precis a Departamentului pentru Situații de Urgență condus de Raed Arafat.