Lifestyle

Portretul lui Marilyn Monroe, preț record de 195 milioane de dolari. Licitația s-a încheiat în 4 minute

portret

Portretul „Shot Sage Blue Marilyn” a stabilit un nou record, luni noapte, devenind cea mai scumpă lucrare de secol XX vândută vreodată la licitaţie, potrivit AFP. Lucrarea datează din 1964 și a fost vândută la o licitație Christie’s în New York în doar patru minute cu preţul exact de 195,04 milioane de dolari. Cumpărătorul, Larry Gagosian, a fost prezent la licitație.

Valoarea acestui tablou, realizat pe baza unei fotografii a actriţei, fusese estimată înainte de licitaţie la 200 de milioane de dolari.

Portretul lui Marilyn Monroe, preț record de 195 milioane de dolari. Licitația s-a încheiat în 4 minute

Vânzarea tabloului a avut un scop caritabil, după cum au susținut de altfel, reprezentanții casei Christie’s. Mai exact, veniturile rezultate se vor îndrepta spre îmbunătățirea calității vieții copiilor din lumea întreagă, fiind orientate spre programe de sănătate, dar și de educație.

„Shot Sage Blue Marilyn este punctul culminant al muzicii culturii Pop Art americane”, a declarat Alex Rotter, președintele artei secolelor 20 și 21 la Christie’s, adăugând că pictura transcende genul portretizării, scrie The Guardian.

Zeci de intermediari ai Christie’s s-au aflat şi ei la licitaţie, primind comenzi prin telefon de la cumpărători. Casa de licitaţii, deţinută de omul de afaceri francez François Pinault, a precizat în timpul unei scurte conferinţe de presă că oferta câştigătoare a fost făcută din sală.

BBC News amintește că în martie, George Frei, președintele consiliului de administrație al Fundației Thomas și Doris Amman, a declarat că pictura care o înfățișează pe Marilyn Monroe „mărturisește puterea ei vizuală nediminuată în noul mileniu”.

„Shot Sage Blue Marilyn este punctul culminant al muzicii culturii Pop Art americane”, a declarat Alex Rotter, președintele artei secolelor 20 și 21 la Christie’s, adăugând că pictura transcende genul portretizării, scrie The Guardian.

Pictura este construită pe o fotografie promoțională a lui Monroe din filmul Niagara din 1953, în care sunt scoase în evidență culorile strălucitoare peste ochi, păr și buze.

„Shot Sage Blue Marilyn” este una dintre cele mai semnificative imagini ale lui Andy Warhol cu ​​Marilyn Monroe, o emblemă în opera sa şi o piatră de temelie a artei pop. Warhol nu a întâlnit-o niciodată pe Monroe în persoană, dar a început să-i picteze imaginea de zeci de ori după ce ea a murit din cauza unei supradoze în 1962.

Cine este Andy Warhol

Andy Warhol este considerat unul dintre cei mai avangardiști artiști contemporani, lucrările sale fiind extrem de apreciate în lumea artei. El obișnuia să combine arta cu elemente pe care le întâlnim în viața de zi cu zi, demonstrând, astfel, că absolut orice se poate transforma într-o operă de artă, dacă acel obiect este privit din unghiul potrivit.

Tabloul care o reprezintă pe vedeta Marilyn Monroe depăşeşte recordul anterior stabilit de o operă din secolul al XX-lea, „Femeile din Alger (versiunea 0)” de Pablo Picasso, vândută la licitaţie pentru 179,4 milioane de dolari în mai 2015.

În 2017, pictura „Salvator Mundi”, a lui Leonardo da Vinci, a fost vândută pe suma de 450,3 milioane de dolari, tot de casa Christie’s.