Social

Pot ieşi românii din casă în Noaptea de Înviere? Autoritățile au făcut marele anunț

Pot ieşi românii din casă în Noaptea de Înviere? A început Săptămâna Patimilor, iar Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a făcut precizări privind respectarea măsurilor de distanţare socială, mai ales în contextul sărbătorilor pascale.

GCS subliniază însă că „prin Ordonanţele Militare nu sunt permise vizitele de curtoazie în ziua de Paşte, ci doar deplasarea pentru aprovizionarea rudelor care nu se pot aproviziona singure cu produsele necesare”.

Pot ieşi românii din casă în Noaptea de Înviere? Precizări legate de Noaptea de Înviere

„Anul acesta slujbele din Săptămâna Mare (a Sfintelor Pătimiri) şi de Sfintele Paşti vor fi săvârşite doar de slujitorii bisericeşti, fără participarea credincioşilor, fiind transmise în mediul online şi pe canale TV. Patriarhia Română a dat publicităţii o serie de recomandări pe care le regăsiţi la AICI. ”

Potrivit aceleași surse, oamenii pot ieşi lângă casă pentru a primi lumina de la voluntarii de la Patriarhia Română.

„Puteţi ieşi în proximitatea casei, în afara curţii, pentru a primi lumina de la voluntarii cu care Patriarhia Română colaborează în acest an, puteţi rămâne în proximitatea casei pentru a asculta slujba, însă nu vă puteţi deplasa spre biserică, indiferent cât de aproape este situată de casă şi nu este permisă formarea de grupuri mai mari de trei persoane. În cazul în care locuiţi la bloc, puteţi ieşi din casă, de asemenea, pentru a primi lumina adusă de voluntarii BOR, dar este esenţial să respectaţi regulile de distanţare socială, să nu aglomeraţi casa scării imobilului şi să nu formaţi grupuri mai mari de trei persoane”.

Ascultarea slujbei nu poate fi invocată ca motiv pentru deplasare în afara locuinţei.

„Strict ascultarea slujbei nu poate fi invocată ca motiv pentru deplasare în afara locuinţei, iar rămânerea în stradă a mai multor persoane care ar putea dori acest lucru ar putea duce la formarea unor grupuri mai mari de trei persoane, implicit la încălcarea prevederilor Ordonanţelor Militare numărul 2 şi 4″, răspunde GCS la întrebarea dacă slujba poate fi ascultată din stradă. „Ascultarea slujbei nu este un motiv pentru care să poată fi permisă deplasarea cu declaraţia pe propria răspundere”, se adaugă în răspuns.

Grupul de Comunicare Strategică mai face precizări şi cu privire la întrebările legate de organizarea de petreceri (în familie) în curtea casei proprii, în noaptea de Înviere sau în Duminica Paştelui.

„Dacă prin petrecere se înţelege doar participarea membrilor familiei, cei care locuiesc în mod normal acolo, fără invitarea altor persoane/rude, da, este permisă. Însă, trebuie respectate prevederile legale în privinţa păstrării orelor de odihnă şi fără să fie perturbată liniştea publică”, mai arată GCS, citat de romaniatv.net.