International

Poveste de pe front. Cinci lucruri esențiale pe care un comandant al apărării aeriene din Ucraina crede că trebuie spuse

rachete
Foto: reuters.com

Într-un interviu exclusiv pentru Kyiv Post, sub pseudonimul  „Pilotul”, un luptărtor în vârstă de 25 de ani, povestește pentru despre doborârea a rachetelor rusești și de menținere a moralului în rândul forțelor armate ale Ucrainei.

De mai bine de un an, orașele ucrainene au îndurat nenumărate atacuri cu rachete și drone, plouând cu moarte și distrugere asupra unor ținte civile, inclusiv case, gări și centrale electrice.

În timp ce pagubele au fost imense și multe vieți s-au pierdut, bilanțul ar fi fost de multe ori mai mare dacă nu ar fi existat Forțele de apărare aeriană (ADF) ale Ucrainei.

Cu toate acestea, în ciuda acestei activități cruciale, munca lor din spatele scenei rămâne în mare parte nedeslușită.

Acest voluntar militar în vârstă de 25 de ani, numit „Pilot”, a descris cinci lucruri pe care ar dori ca oamenii să le știe despre ce face pe front.

1) Este o muncă non-stop și foarte obositoare

Rolul lui Pilot este extrem de variat – nu numai că își antrenează colegii în cum să doboare rachete cu armele Stingers, dar este responsabil și de bunăstarea mentală a colegilor săi.

„Munca de aici este stresantă, pentru că trebuie să fii mereu cu ochii în patru, deoarece rachetele și avioanele pot sosi complet pe neașteptate. În calitate de comandant adjunct, trebuie să pregătesc oamenii pentru asta. Printre îndatoririle mele se numără menținerea stării morale și psihologice a militarilor, precum și antrenamentul de luptă. Dar te poți obișnui cu orice, mai ales când știi de ce o faci. Din fericire, cel puțin acum este rezonabil să dormi, pentru că în primele zile de război pur și simplu nu aveam timp deloc”, spune ”Pilot”.

2) Doborârea unei rachete rusești nu este o treabă ușoară

Apărarea aeriană a Ucrainei s-a îmbunătățit foarte mult de la primele zile ale invaziei, iar aliații Kievului continuă să promită și să furnizeze sisteme mai avansate, cum ar fi PATRIOT.

Cu toate acestea, o parte din muncă este încă relativ slab tehnologizată – un grup de soldați înarmați cu lansatoare de rachete de umăr, merg pe jos până acolo unde cred că va survola o rachetă rusească.

„Înainte ca un anumit obiect să zboare deasupra Ucrainei, stațiile radar îl detectează. Prin urmare, putem înțelege traiectoria acestui obiect, unde zboară și unde poate fi interceptat. Sarcina noastră este de a urmări ținta și de a o intercepta acolo unde raza noastră operațională o permite. Există unități care sunt angajate direct în interceptarea acestor obiecte aeriene. Dar dificultatea este că nu dispunem de echipamente de mari dimensiuni precum S-300, ST-68, care au un alt nivel de detecție și o eficiență mai mare”, mărturisește ”Pilot”.

„Unitățile noastre interceptează țintele aeriene cu sisteme portabile Stinger. Cu alte cuvinte, noi calculăm unde trebuie să luăm poziție pentru a duce la bun sfârșit misiunea. Există, de asemenea, poziții în care militarii noștri sunt localizați în mod constant și sunt mereu la pândă. Cu toate acestea, factorul uman joacă, de asemenea, un rol important. Adică, o anumită persoană ar putea face o lansare sau nu, sau ar putea fi dificil pentru ea, și așa mai departe. Prin urmare, sarcina mea este să pregătesc oamenii pentru a lansa cu succes și a distruge ținta”, dezvăluie voluntarul.

„O altă provocare este identificarea vizuală a țintei la fața locului. La urma urmei, poți înțelege aproximativ în ce zonă se află ținta, dar tot trebuie să stabilești un contact vizual. Și aici condițiile meteorologice joacă un rol, precum și caracteristicile vederii fiecărei persoane.”

3) Nici măcar forțele armate nu sunt imune la dezinformarea rusă

Rusia lansează o mulțime de știri false pentru a încerca să destabilizeze situația din interiorul țării. Prin urmare, sarcina noastră este să identificăm și să respingem și aceste falsuri. Trebuie să explicăm, într-un limbaj accesibil, de ce această sau acea informație este falsă. Sarcina noastră este, de asemenea, să împiedicăm răspândirea acestor povești false. Cu alte cuvinte, trebuie să găsim chat-urile și canalele de informare de pe rețelele de socializare unde se răspândesc astfel de dezinformări. Și, în consecință, să semnalăm numele acestor canale, astfel încât oamenii să nu preia informațiile de acolo”, subliniază ”Pilot”.

„De asemenea, există o pregătire psihologică. Pentru aceasta, aproape fiecare departament are propriul psiholog, care poartă discuții cu soldații, face diferite tipuri de teste pentru a le determina personalitatea. Acest lucru ajută la identificarea comportamentelor deviante și la prevenirea încălcării disciplinei militare. Una dintre sarcinile principale este de a face profilul militarilor în așa fel încât aceștia să lucreze cât mai eficient în grupurile lor. Și apoi există o pregătire morală și psihologică este educația patriotică, al cărei scop este de a se asigura că oamenii nu-și uită istoria și că înțeleg pentru ce luptă. Aceasta este dedicată, de obicei, unor momente importante din istoria țării. Întâlnirile au loc în format de comunicare și pregătesc și prezentări. Există, de asemenea, opțiuni pentru participarea la concerte și vizionarea de filme relevante”, mai dezvăluie luptătorul ucrainean.

„Și știți, nu m-am mai confruntat cu astfel de lucruri înainte, dar acum înțeleg că mulți oameni chiar nu cunosc faptele bine stabilite din istoria Ucrainei. Desigur, acesta este rezultatul Uniunii Sovietice, care a eradicat metodic istoria și identitatea noastră. Prin urmare, astfel de cursuri sunt interesante, mai ales atunci când le arăți oamenilor realitatea și le vezi încântarea de a-și lărgi orizonturile”, aduce aminte ”Pilot”.

4) Sunt oameni obișnuiți care fac lucruri extraordinare

„Sunt pilot de aviație civilă de profesie. Cu toate acestea, chiar și în timpul pregătirii, specialitatea mea de contabilitate militară a fost definită ca fiind pilotarea aviației militare de transport. Așa că am vrut să-mi ajut țara în cer. Din păcate, avem anumite probleme cu aviația. Dar nu am intrat imediat în Forțele de Apărare Aeriană. Mai întâi, am ajutat la punctul de control din Poltava, iar apoi m-am alăturat apărării teritoriale din Kiev. De fapt, prima lună a fost super-dură, având în vedere că toate unitățile de luptă trebuiau să facă față haosului din întreaga țară. Dar, mai târziu, când luptele s-au îndepărtat de Kiev, s-a ivit oportunitatea de a mă alătura oficial rândurilor Forțelor Armate ale Ucrainei aici, în regiunea Cernihiv”, declară voluntarul.

” Atunci când ești motivat, înveți mult mai repede și dobândești rapid experiență. Cinci luni mai târziu, am fost promovat la gradul de comandant adjunct”, își ereamintește ”Pilot”.

5) Încă avem nevoie de echipamente mai multe și mai bune

După cum s-a demonstrat chiar săptămâna aceasta, în fața atacurilor rusești cu rachete în masă – în special rachete hipersonice -, ADF pur și simplu nu se poate apăra cu echipamentul pe care îl are.

„Fiecare unitate are propria capacitate operațională, dincolo de care nu poate merge, în ciuda tuturor dorințelor sale. Deci, suntem eficienți atunci când există ceva pe care reușim să îl doborâm din cer. Sincer, mi-aș dori foarte mult ca divizia noastră să aibă sisteme mai avansate, astfel încât să putem lucra mai eficient. De exemplu, sistemul SAMP/T sau sistemul german de artilerie antiaeriană autopropulsată Gepard„, mai sune militarul.