International

Un nou aliat pentru Ucraina în război! Cel mai bogat stat din Orientul Mijlociu acordă Kievului un ajutor de 400 mil. de dolari

Volodimir Zelenski si Prince Faisal bin Farhan, sursă foto CNN
sursă foto CNN

Ucraina primește sprijin din partea saudiților printr-un acord de ajutor de 400 de milioane de dolari, anunță Bloomberg. Arabia Saudită a semnat duminică acorduri în valoare de 400 de milioane de dolari cu Ucraina, după ce ministrul de externe al regatului a efectuat o vizită surpriză la Kiev.

Prințul Faisal bin Farhan a fost oficialul saudit de cel mai înalt rang care a vizitat Ucraina în ultimii 30 de ani. El s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski, cu șeful său de cabinet Andriy Yermak, cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba și cu alte persoane.

Acordurile au stipulat modul în care vor fi cheltuite aproximativ 410 milioane de dolari în ajutor umanitar pe care guvernul saudit l-a autorizat pentru Ucraina în octombrie, a declarat prințul reporterilor.

Arabia Saudită trimite petrol în Ucraina

Ca parte a acestora, Arabia Saudită a declarat că va finanța produse petroliere în valoare de 300 de milioane de dolari pentru Ucraina sub formă de grant.

Este posibil ca vizita să fi fost o încercare de a da dovadă de echilibru din partea membrului OPEC, care a fost criticat de SUA pentru că pare să susțină Moscova în războiul care durează de un an prin politica sa petrolieră, notează Bloomberg. Arabia Saudită respinge aceste acuzații.

De asemenea, călătoria de duminică a fost prima deplasare în Ucraina a unui oficial de rang înalt dintr-o țară arabă de la începutul invaziei lui Vladimir Putin, în februarie 2022.

„O tratăm ca pe o dovadă importantă de susținere a statului nostru, mai ales în aceste zile, în contextul în care se împlinește un an de la agresiunea la scară largă a Federației Ruse”, a declarat Yermak. „Acest dialog și această întâlnire sunt foarte importante pentru noi”.

Arabia Saudită a votat pentru condamnarea Rusiei

Yermak a declarat că oficialii ucraineni au discutat cu prințul Faisal despre respectarea normelor dreptului internațional și a statutului Națiunilor Unite. „Poziția noastră în această privință este unitară”, a spus el.

Arabia Saudită a fost una dintre cele 141 de țări care au votat săptămâna trecută în favoarea unei rezoluții neobligatorii a Națiunilor Unite care solicită retragerea Moscovei din Ucraina.

Părțile au vorbit, de asemenea, despre ajutorul anterior al Arabiei Saudite în stabilirea de schimburi de prizonieri cu Rusia și despre perspectivele unor schimburi suplimentare, pentru a consolida atât poziția Kievului, cât și a Riadului în sudul global, inclusiv în Africa.

Ucraina speră că Riadul va sprijini cel puțin unele elemente din planul de pace prezentat de Zelenski în noiembrie, a declarat Yermak.

Ce presupune ajutorul

Eforturile diplomatice ale regatului vizează rezolvarea pașnică a crizei ucrainene printr-o soluție politică, precum și aspectele legate de asistența saudită oferită Ucrainei și poporului său pentru a contribui la atenuarea repercusiunilor sociale și economice negative ale războiului.

Acordul semnat este un program comun de cooperare în valoare de 100 de milioane de dolari pentru a oferi ajutor umanitar Ucrainei, a relatat agenția de presă de stat SPA.

Memorandumul de înțelegere a promis că Fondul saudit pentru dezvoltare va finanța derivații petroliere ale Ucrainei în valoare de 300 de milioane de dolari și a fost semnat de directorul executiv al fondului, Sultanul Abdulrahman al-Marshad.

Pachetul de ajutor a fost anunțat pentru prima dată de prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman în octombrie anul trecut, după ce a avut o convorbire telefonică cu președintele ucrainean. Prințul moștenitor își exprimase sprijinul regatului pentru eforturile de dezescaladare și disponibilitatea de a continua eforturile de mediere în vederea soluționării conflictului.

De la debutul invaziei Rusiei în Ucraina, Arabia Saudită a menținut o poziție neutră. Aceasta a făcut apel la dezescaladare, a oferit sprijin Kievului, menținând în același timp status quo-ul relației sale cu Moscova, membră OPEC+, și și-a exprimat disponibilitatea de a media între părțile implicate în conflict pentru a ajunge la o soluționare pașnică.