Info Actual > Culinar > Prăjitura-cartof de post. Rețeta care te va face să te lingi pe degete
Culinar

Prăjitura-cartof de post. Rețeta care te va face să te lingi pe degete

Prăjitura-cartof de post. Rețeta care te va face să te lingi pe degete

Prăjitura-cartof de post. În perioada Postului Paștelui, gospodinele pregătesc rețete de post. Iar una dintre cele mai delicioase este prăjitura-cartof sau „kartoshka” este inspirată din bucătăria rusească.

Rețeta poate fi adaptată, în funcție de gusturi: se poate folosi miez de nucă, stafide, merișoare, mai mult sau mai puțin zahăr, biscuiți sau pesmet. Dar plusul de gust îl va da aroma îmbietoare de rom și cafea.

Ingrediente pentru prăjitura-cartof de post:

  • 250 grame biscuiți populari
  • 100 grame miez de nucă măcinat
  • 100 grame zahăr tos
  • 1 lingură de zahăr pudră
  • 2 linguri de cafea
  • 3 linguri de cacao
  • esență de rom
  • coaja unei lămâi
  • 1 ceașcă de apă
  • fulgi de cocos, de migdale, miez de nucă sau alune tocate

Miezul de nucă măcinat și coaja de lămâie

Mod de preparare prăjitura-cartof:

Biscuiții se toacă într-un blender. În ei se adaugă miezul de nucă măcinat și coaja de lămâie. Într-o cratiță se pune apa la fiert, se adaugă zahărul, cafeaua și 1 lingură de cacao. După ce compoziția a atins punctul de fierbere se lasă câteva minute la răcit. După ce compoziția s-a răcit, se toarnă peste amestecul de biscuiți cu miez de nucă.

Amestecă bine până obții o compoziție omogenă, ușor lipicioasă. Din compoziție se modelează bilute și le dăm forma unor cartofi.
Cele două linguri de cacao se amestecă cu o lingură de zahăr pudră. Prăjitura cartof se tăvălește prin acest amestec și se ornează cu miez de nucă, alune tocate, fulgi de cocos, fulgi de migdale sau doar cu zahăr pudră. Poftă bună!