Social

Preda Nedelcu, liderul pensionarilor dă de pământ cu Raluca Turcan. „Vrea să stăm în banca noastră”

recalcularea pensiilor vestea momentului

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), Preda Nedelcu a afirmat, vineri, într-o conferință de presă, că Raluca Turcan, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, ar dori să inducă pensionarilor ideea că aceştia ar trebui să fie mulţumiţi de faptul că îşi primesc pensiile.

„Să fim mulţumiţi dacă ele vor fi plătite”

Astfel, pensionarii nu ar mai trebui să solicite majorarea pensiilor, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România (FNPR), Preda Nedelcu.

„Doamna ministru Turcan ne cerea ca atunci când vorbim de pensii să vorbim de posibilitatea garantării plăţii pensiilor, ceea ce vrea să ne inducă ideea să stăm în banca noastră, să nu mai cerem o majorare a pensiilor, ci să fim mulţumiţi dacă ele vor fi plătite.

Sigur că aşa ceva… nu ştiu dacă-i trece prin cap doamnei Turcan că noi vom înţelege altfel decât ceea ce ştim că trebuie să facem, pentru asta suntem organizaţi, să luptăm pentru majorarea pensiilor, să asigurăm un standard de viaţă mai bun celor pe care îi reprezentăm, milioanelor de pensionari din România”, a afirmat Preda Nedelcu.

„Numărul salariaţilor depăşeşte numărul pensionarilor”

Preşedintele Federaţiei Naţionale a Pensionarilor din România a menţionat că varianta indexării pensiilor cu 3% este aproape o insultă pentru persoanele care au o pensie de 1000 de lei.

„Prim-ministrul a afirmat, în repetate ori, că economia naţională nu are resursele necesare care să permită o majorare a valorii punctului de pensie aşa cum prevede Legea 127, pe care o critică vehement. Ministrul Muncii spune, de asemenea, un lucru pe care-l ştim dintotdeauna, vorbind despre aceste neajunsuri ale economiei, aceste neputinţe ale economiei, că se va realiza o majorare a pensiilor atunci când numărul angajaţilor care contribuie la fondul naţional de pensii să fie egal cu numărul pensionarilor.

Dar anul trecut, la începutul anului 2019, Institutul Naţional de Statistică arăta că numărul salariaţilor depăşeşte chiar numărul pensionarilor din sistemul public de pensii. Argumentele pe care le aduc dumnealor pot fi reţinute pentru analiză, şi aşa vor face cele trei federaţii (ale pensionarilor, n.r.) prezente, dar nu o să fim de acord niciodată cu punctul de vedere exprimat aseară de ministrul Muncii, doamna Turcan, că este posibil, fără să fie o certitudine, ca pensiile să fie indexate cu 3%. Acest 3%, la o pensie să zicem de 1000 de lei, este aproape o insultă”, a precizat Preda Nedelcu.

Pensionarii dau in judecată Guvernul

Liderul FNPR a subliniat că cele trei organizaţii de pensionari prezente la conferinţa de presă, Federaţia Naţională a Pensionarilor din România, Uniunea Generală a Pensionarilor din România şi Federaţia Naţională „Unirea” a Pensionarilor din România, vor continua în instanţă demersurile pentru majorarea punctului de pensie cu 40%.

„Am decis să informăm opinia publică despre hotărârea noastră de a continua lupta noastră pentru a obţine ceea ce solicităm de la multă vreme – majorarea valorii punctului de pensie cu 40%, aşa cum se prevede într-o lege organică aprobată de Parlament şi promulgată de preşedintele României.

Noi, cele trei federaţii, am decis să ne continuăm lupta noastră în instanţă, pentru a obţine ceea ce Curtea Constituţională, în care ne-am pus mari speranţe, nu a reuşit să facă. (…) Pensionarii, iată, sunt forţaţi de guvernanţi să găsească resurse prin slabele lor puteri pentru a lupta eficient pentru a obţine majorarea pensiilor, aşa cum se întâmplă în toate ţările civilizate”, a menţionat Preda Nedelcu.