Actual

Predoiu apel către magistraţi, poliţişti, oameni politici pentru a le aplica legea infractorilor mai ales când fug din România

Predoiu apel către magistraţi, poliţişti, oameni politici pentru a le aplica legea infractorilor mai ales când fug  din România
foto: Facebook CATALIN PREDOIU

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că magistraţii, poliţiştii, oamenii politici, diplomaţii trebuie să coopereze, în limita competenţelor legale, pentru a combate infracţionalitatea şi pentru a le aplica legea infractorilor, „chiar şi atunci sau cu atât mai mult atunci când ei fug de ea, când fug de aplicarea unei decizii judecătoreşti din România.

Predoiu apel către magistraţi, poliţişti, oameni politici pentru a le aplica legea infractorilor mai ales când fug  din România

Cătălin Predoiu a afirmat, luni, în discursul ţinut la ceremonia de comemorare la 30 de ani de la uciderea lui Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, că „nu există cale mai sigură pentru protejarea drepturilor cetăţenilor şi consolidarea statului, decât respectul legilor democratic adoptate”.

            „Magistraţi, poliţişti, oameni politici, diplomaţi, avem împreună multe lucruri de făcut în cooperare, în limita competenţelor legale, pentru a combate infracţionalitatea şi pentru a le aplica legea infractorilor, chiar şi atunci sau cu atât mai mult atunci când ei fug de ea, când fug de aplicarea unei decizii judecătoreşti din România. Cooperarea internaţională trebuie să fie mai eficace în această privinţă şi să facem aplicată legea uniform pe tot cuprinsul Uniunii Europene, iar România şi Italia, tocmai prin profunzimea şi nuanţarea legăturilor culturale, pot consolida această colaborare. Nu există un fel mai potrivit de a cinsti memoria magistraţilor Giovanni Falcone, Francesca Morvillo, Paolo Borsellino şi a poliţiştilor Rocco di Cillo, Antonio Montinari, Vito Schifani, decât să ne facem datoria”, a conchis Predoiu.

Potrivit lui Cătălin Predoiu, lecţia oferită de Falcone este aceea a modestiei.

 „Falcone nu a fost doar un magistrat devotat legii, a fost un vizionar şi un adevărat om de stat, cu o înţelegere profundă a sensului muncii sale, dincolo de marginile unei anchete, a unui dosar sau ale unui proces. (…) El a reuşit o anchetă şi o inculpare istorică a sute de mafioţi, devoalând Italiei de atunci şi lumii întregi amploarea fenomenului, plecând de la o anchetă individuală în care şi-a demonstrat profesionalismul complet. (…) Falcone cunoştea fenomenul mafiot pentru că îl studiase cu răbdare ani de zile, pentru că a observat în ani de zile de anchetă modul de gândire şi de acţiune al mafiei. (…) În sfârşit, vizionarismului lui Giovanni Falcone nu îi putea scăpa importanţa angajamentului şi sprijinului politic şi civic pentru statul de drept. Din nou, în cuvintele sale: «Legile nu servesc la nimic dacă nu sunt însoţite şi de o puternică angajare politică. Iar aceasta nu se va întâmpla decât atunci când ţara întreagă va fi conştientă de necesitatea de a combate crima organizată»”, a menţionat ministrul Justiţiei.

În 23 mai 1992, Giovanni Falcone a fost ucis împreună cu soţia sa, Francesca Morvillo (ea însăşi magistrat), şi trei poliţişti, Rocco Di Cillo, Antonio Montinaro, Vito Schifani, în Capaci, pe autostrada dintre Aeroportul Internaţional Palermo şi oraşul Palermo. Maşina în care călătoreau a fost aruncată în aer de o bombă care fusese plasată într-un şanţ săpat pe marginea drumului. La mai puţin de două luni după colegul său Giovanni Falcone, Paolo Borsellino, magistrat italian anti-Mafia, a fost asasinat în Palermo, cu o maşină-capcană.

Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Maria Durante Mangoni, miniştii Lucian Bode şi Cătălin Predoiu au depus coroane de flori în memoria magistraţilor ucişi în atentate cu bombă, din Italia, în anul 1992.