Diverse

Căutat de austrieci, dar prins de români. Milionarul care a făcut bani pe spatele oamenilor traficați a fost arestat

Căutat de austrieci, dar prins de români. Milionarul care a făcut bani pe spatele oamenilor traficați a fost arestat
Foto Nicu Gavril O./Adevarul

Dat în căutare internațională, după o evadare ca-n filme dintr-o închisoare austriacă, Nicu Gavril O., omul care a făcut peste o sută de milioane din traficul de persoane, a fost prins de polițiștii români absolut întâmplător. Bărbatul era chiar nepotul acelui preot din Maramureș care ar fi încercat să abuzeze sexual o refugiată din Ucraina.

Căutat de austrieci, dar prins de români. Milionarul care a făcut bani pe spatele oamenilor traficați a fost arestat

La 4 mai, poliţiştii Secţiei 6 Poliţie Rurală Floreşti, Cluj-Napoca, din România, în baza unei sesizări telefonice, au depistat în comuna Floreşti, un bărbat, de 28 de ani, pe numele căruia existau  trei mandate de arestare, unul emis de autorităţile române şi două emise de autorităţile din Austria, respectiv Ungaria.

La aceeaşi dată, în jurul orei 08.45, poliţiştii au fost sesizaţi de o femeie cu privire la faptul că, pe strada Cetăţi, din comuna Floreşti, un bărbat se află într-un autoturism care nu îi aparţine.

În baza sesizării, poliţiştii s-au deplasat la locul indicat unde l-au găsit pe acesta într-un autoturism parcat pe strada respectivă. Având în vedere că nu era cooperant şi vorbea incoerent, poliţiştii l-au condus imediat  la secţia de poliţie pentru a-i putea stabili identitatea, au spus reprezentanţii Poliţiei Cluj-Napoca, citați de Adevărul.ro.

Odată identificat, s-a putut vedea cu ușurință că pe numele acestuia a fost emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de către autorităţile române şi că existau două mandate europene de arestare.

Inițial, acesta a fost condamnat în România, la 6 ani de închisoare, pentru infracţiunile de conducerea unui vehicul fără permis şi uz de fals. Ulterior, autorităţile din Austria şi Ungaria au emis două mandate de arestare preventivă pentru trafic de migranţi, au mai precizat reprezentanţii Poliţiei.

Nicu Gavril O., a fost predat poliţiştilor de la Serviciul de Investigaţii Criminale, care având sprijinul colegilor din cadrul Serviciului pentru Acţiuni Speciale, l-au dus la Penitenciarul Gherla, unde îşi va petrece următorii şase ani, potrivit Adevărul.

Milionarul român și-a construit imperiul pe seama sutelor de oameni traficați

Nicu Gavril a ajuns să fie celebru prin faptul că și-a construit singur, un imperiu de ”numai” 152 milioane de euro, țara lui ”de suflet” fiind Austria, care s-a dovedit a fi cea mai potrivită pentru punerea în aplicare a planurilor sale.

Ca lider al unei grupări, românul milionar a adunat imensa sumă numai din trafic de persoane. Poliția a dat un comunicat sec despre acest infractor:

”Poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, împreună cu autorităţile austriece, au documentat şi finalizat activitățile derulate pentru destructurarea unei grupări de criminalitate organizată specializată în migrația ilegală.

Coordonatorul grupării este un român, în vârstă de 28 de ani, cunoscut cu antecedente penale încă din perioada minoratului”.

După ce a fost prins, absolut întâmplător lângă Cluj, au căzut unul după altul, precum piesele de domino, toți ceilalți membri, mai mari sau mai mici, ai grupării criminale.

La percheziţia efectuată de poliţiştii de frontieră în Sighet, la unul dintre membrii români ai grupării, au fost identificate 27 de autoturisme posibil folosite la transportul migranților pe teritoriul Ungariei și Austriei.

Despre aceste rezultate mulțumitoare, au vorbit reprezentanții Poliției din Austria, în conferința de presă din 12 mai 2022.

Poliția austriacă a comunicat că grupul avea peste 200 de membri

Poliţia austriacă a anunţat oficial, cu mare bucurie, că a destructurat o organizaţie internaţională de trafic de migranţi, cu sute de membri. Infractorii aduceau migranţi din Ungaria în Austria şi făceau profituri fabuloase, bani care ajungeau la toată lumea implicată.

Peste  200 de membri ai bandei specializate în traficul de ființe umane au fost arestați în Austria, Slovacia, Republica Cehă şi România, potrivit ziarului austriac Kurier, citat de ediția locală Cluj a ziarului Adevărul.

Importanţa acţiunii a fost subliniată de ministrul de Interne Gerhard Karner, care a anunţat detaliile împreună cu Franz Popp, directorul poliţiei provinciale din Austria Inferioară, şi Gerhard Braunschmidt, şeful biroului provincial de poliţie criminală din Burgenland.

E unul dintre cele mai mari succese din ultimii ani în lupta împotriva mafiei traficului de persoane”, a declarat Karner. „Pentru aceste bande, o viaţă umană nu valorează nimic. Totul se rezumă la profit, la lăcomia de bani, la metodele brutale ale mafiei”, a adăugat ministrul de Interne. El a dat asigurări, totodată, că autorităţile austriece vor continua să lupte cu toate mijloacele împotriva traficului de fiinţe umane.