Economic

Premieră! La Bucureşti s-a lansat primul centru de explorare a energiei din Europa

Youtube.com
Foto:youtube.com

La Bucureşti s-a lansat primul centru de explorare a energiei din Europa, care găzduieşte simulatorul camerei de comandă a reactorului modular produs de o companie americană.

Centrul se găseşte în cadrul Facultăţii de Energetică a Universităţii Politehnica. E un proiect-pilot, care pune România pe harta importantă a energiei nucleare civile. La acest eveniment a participat şi premierul Nicolae Ciucă.

Energei verde, dar nucleară

Ciucă a spus că activitatea centrului de explorare va contribui decisiv la poziționarea țării noastre într-o zonă de relevanță internațională pentru ceea ce înseamnă energia nucleară:

Nicolae Ciucă: ”În dezvoltarea și implementarea de reactoare modulare mici bazate pe tehnologie americană NuScale, România este cel mai potrivit partener pentru Statele Unite; și nu o spun eu, ci au spus-o cei care au ales România, reprezentanții NuScale. Avem experiență de peste 26 de ani în operare sigură și activitate de peste 50 de ani a reglementatorului independent CNCAN. Suntem singura țară din regiune care își poate asuma acest rol de lider la nivel European”.

Centrul contribuie și la obiectivele României în ceea ce privește securitatea energetică și decarbonizare prin energie curată, stimulând, în același timp, colaborarea la nivel regional.

”România a fost vizionară. România și-a dorit să aibă tehnologie nucleară, tehnologie nucleară foarte sigură, nu vorbim de sigură, vorbim de foarte sigură, o tehnologie nucleară care nu poluează, pentru că ne-am asumat, ca și țară, până în 2050, să reducem emisiile. Iar eu tot timpul spun și o să spun de fiecare dată: decarbonare fără energie nucleară nu se poate”, a adăugat și ministrul Virgil Popescu, prezent la eveniment.

O șansă pentru România

România are capacitatea și atuurile necesare pentru a deveni un lider european în implementarea în siguranță a reactoarelor modulare mici, precum și un centru de educație și formare în acest domeniu în regiune.

”Este pentru noi o mare responsabilitate în învățământul superior românesc să putem fi parte la această schimbare, să putem explica lumii, societății în ansamblul său, nevoia acestei schimbări, să trecem peste frici, să explicăm științific, alături de parteneri, ce înseamnă toate aceste schimbări!”, a declarant Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București.

Deschiderea centrului de la București reprezintă un prim pas pentru pregătirea viitoarelor generații de ingineri, care vor juca un rol semnificativ în proiectul strategic de implementare a primei centrale cu reactoare modulare mici din România, care va contribui, la rândul său, la acțiunile de protecție a mediului, de securitate energetică și de acces la energie curată și sigură, au subliniat participanții la evenimentul de astăzi.