Info Actual > Diverse > Premiul Ig Nobel, câștigat de o echipă de veterinari de la Universitatea Cornell
Diverse

Premiul Ig Nobel, câștigat de o echipă de veterinari de la Universitatea Cornell

Premiul Ig Nobel, câștigat de o echipă de veterinari de la Universitatea Cornell

Revista umoristică de știință „Analele studiilor improbabile”, susține că premiile Ig Nobel (parafrază de la ignoble – lipsit de noblețe) ar trebui să te facă să râzi, dar apoi să gândești. Marc Abrahams, editor și co-fondator al revistei a instituit premiul în 1991.

Un experiment în timpul căruia mai mulți rinoceri au fost atârnați cu capul în jos pentru a vedea ce efect are această poziție asupra lor a câștigat unul dintre premiile Ig Nobel (Anti-Nobel), scrie BBC. Printre câștigători s-au mai aflat cercetătorii care au studiat bacteriile găsite în guma de mestecat lipită pe trotuare. Un premiu a ajuns și la cei care au încercat să afle cum pot controla gândacii din submarine.

Premiile Ig Nobel sunt distincții acordate celor mai trăsnite, ciudate sau inutile studii și realizări știintifice. Organizatorii evenimentului spun ca acesta „nu este tocmai o glumă”, ci mai degrabă o formă de satiră, care se desfășoară cu o săptămână înaintea Premiilor Nobel.

Ceremonia premiilor Ig Nobel are loc de obicei la Universitatea Harvard din SUA. Anul acesta nu a putut avea loc, din cauza restricțiile impuse de pandemia de COVID-19. Drept urmare, festivitatea de premiere a avut loc online.

Studiul pe rinoceri, câștigător la categoria experimentelor de transport

Studiul pe rinoceri, câștigător la categoria experimentelor de transport, face exact asta: 12 rinoceri au fost atârnați de glezne în aer timp de 10 minute, doar pentru a verifica efectul avut asupra lor.

Veterinarul Robin Radcliffe, de la Universitatea Cornell, și colegii săi au făcut experimentul în Namibia pentru că au vrut să afle dacă sănătatea animalului este pusă în pericol atunci când este legat de picioare și ridicat în aer de un elicopter. Acest mod de transport este folosit des în Africa pentru a muta rinocerii între diferite habitate. Cu toate acestea, nimeni n-a încercat vreodată să afle dacă inima și plămânii animalului sedat funcționează corespunzător în timpul zborului cu capul în jos, spune Robin Radcliffe.

„Namibia nu a fost prima țară care a mutat rinocerii cu capul în jos, atârnați de un eclipter, dar a fost prima care a făcut în pas înapoi și a spus „Hai să cercetăm și aflăm dacă acest mod de transport este sigur pentru rinoceri””, a spus Radcliffe pentru BBC.

Astfel, echipa lui Radcliffe, în colaborare cu Ministerul Mediului, Pădurilor și Turismului din Namibia, a trachilizat 12 rinoceri negri și i-a suspendat în aer de picioare, folosind o macare, pentru a măsura reacția organismului. Rezultatul obținut a fost foarte bun. Mai mult, se pare că rinocerii răspund mai bine la acest fel de transport decât să stea întinși pe burtă sau pe o parte, pentru că nu le este afectată circulația sângelui.

„Am mai observat că rinocerii care stau prea mult pe o parte sau pe burtă pot suferi afecțiuni musculare, din cauza greutății mari. Transportarea de picioare nu pune presiune asupra corpului, în afara curelei înfășurate pe glezne”, a mai spus Robin Radcliffe.

Prin tradiție, premiile Ig Nobel sunt acordate de laureați ai premiilor Nobel. Câștigătorii Ig Nobel au primit un trofeu pe care au trebuit să-l asambleze singuri dintr-o fișier PDF scos la imprimantă și un premiu în bani sub forma unei bancnote falsificate din Zimbabwe în valoare de 10 mii de miliarde de dolari.