Social

Preot: „Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul…”

Preot: „Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul…”

Dacă autoritățile au primit un sprijin din partea cântăreților de manele pentru a acorde o mână de ajutor în campanie pro-vaccinare, nu vor primi sprijin din partea Bisericii, deși autoritățile au cerut susținerea.

Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Teodosie, a afirmat, miercuri, că o recomandare venită din partea preoților către enoriași, de a se vaccina, ar reprezenta o depășire a atribuțiilor acestora.

„Nu, că am alergii şi nu mă vaccinez. Nu am de ce că nu mă îmbolnăvesc. (…) Vaccinul nu este obligatoriu. Chiar l-am auzit pe domnul preşedinte şi ieri. Nu este obligatoriu şi mai ales este un vaccin care e făcut în pripă. De aceea sunt în fiecare zi surprize pentru că trebuie să fie pregătiţi oamenii, sunt oameni cu anumite afecţiuni care datorită vaccinului, iată, cedează, unii mor, alţii paralizează şi trebuie să fim atenţi”, a declarat ÎPS Teodosie, potrivit news.ro.

„Noi nu suntem medici ca să recomandăm vaccinul. Ar fi o depăşire a cunoştinţelor şi atribuţiilor noastre. Nu e treaba mea. Nu îmi aparţine mie acest mesaj. (…) Sunt preoţi din diferite locuri, eu îi păstoresc pe cei de aici, din Dobrogea. Nu le interzic, nu le recomand”, a explicat Arhiepiscopul Tomisului.

Întrebat dacă are o evidenţă a preoţilor din Constanţa diagnosticaţi cu COVID-19, ÎPS Teodosie a răspuns: „Nu. Care s-au mai infectat, am şi spus-o, i-am mai ajutat cu medicamente de la domnul George Becali, am trimis şi în Bihor şi în alte părţi. Un om foarte bun la suflet, care a căutat să ajute oamenii, dar este împiedicat de multe ori, că binele este totdeauna pândit şi sancţionat pentru că Satana este împotriva Binelui”.

Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Teodosie: „Mă împărtăşesc zilnic şi vaccin mai mare ca asta, mai puternic, nu este altul”

„Nu am părere. Am o părere că nu e perfect. Atât. Nu mi-e teamă (să îl fac – n.r.), nu trebuie să-l fac pentru că cine are alergii nu trebuie să facă, aşa cred. Nu am nevoie, mă împărtăşesc zilnic şi vaccin mai mare ca asta, mai puternic, nu este altul”, a transmis Arhiepiscopul Tomisului.

„Nu înseamnează că vaccinul nu e bun”

Întrebat dacă nu crede că acest vaccin poate salva planeta, ÎPS Teodosie a spus: „Dacă specialiştii cred asta, ştiu ei ce spun. (…) Acolo este breasla medicilor, între ei nu este totală punere de acord. Am citit şi voi mai citi, chiar am fost atenţionat, primesc mesaje de la medici de înaltă ţinută din America, din Germania, dar nu vreau să-i expun aici că nu e treaba mea, care atrag atenţia asupra urmărilor negative.

Nu înseamnează că vaccinul nu e bun. Dacă nu ar fi bun nu l-ar face atâţia oameni. E făcut de nişte specialişti. Dar ca la orice vaccin unii au restricţii, adică au urmări negative datorită unor suferinţe personale pe care le au în organismul lor”.

Arhiepiscopul Tomisului va continua să îi împărtășească pe credincioşi cu linguriţa tradiţională: „Aşa s-a şi stabilit în toată Biserica Ortodoxă Română. I-am împărtăşit şi când nu era lămurit pentru că rânduielile Bisericii nu se schimbă niciodată, rămân aceleaşi”, a explicat ÎPS Teodosie.