Actual

Declarații incredibile în presa maghiară: „Nu România, noi suntem sursa majorității migranților neînregistrați”

Declarații incredibile în presa maghiară: „Nu România, noi suntem sursa majorității migranților neînregistrați”

Primim un sprijin nesperat din partea presei maghiare atunci când vine vorba de problema aderării la Schengen. Deși refuzul primit de România și Bulgaria din partea Austriei era legat de pătrunderea migranților neînregistrați pe teritoriu austriac, precum și de riscul crescut de contrabandă, jurnaliștii ungari consideră că țara lor și Serbia constituie principalele rute pentru aceste activități ilicite.

În vreme ce Viktor Orban, premierul ungar, și-a asigurat omologul român, pe Marcel Ciolacu, de sprijinul acordat României în procesul de aderare la zona de liberă circulație, trebuie menționat că prim-ministrul Ungariei are și strânse legături cu cancelarul austriac Karl Nehammer. Totuși, programul președinției UE, care va fi preluată de Ungaria în anul 2024 și va continua tendința de susținere a României pentru Schengen, pe care a stabilit-o deja Spania în timpul președinției sale din 2023, vizează în mod clar aderarea cât mai rapidă a statului român la spațiul de circulație liberă.

Presa maghiară demontează argumentele Austriei

Conform jurnaliștilor maghiari, Ungaria este principala sursă a migranților de pe teritoriul austriac. Într-adevăr, această țară a acceptat foarte puține cereri de azil, dar a permis migranților să- traverseze teritoriul pentru a ajunge în alte state occidentale.

„Noi suntem sursa majorității migranților neînregistrați care ajung în Austria. Iar soluția europeană, de care Viena condiționează aderarea României, este blocată de Orban, așa că, deocamdată, granița româno-ungară rămâne sub control”, titrează un cunoscut ziar maghiar, lucru care pare să se susțină și din cifre. Mai mult, ziariștii ungari afirmă că „rutele de contrabandă sunt preponderent prin Serbia și Ungaria”, astfel încât blocarea României și Bulgariei nu reprezintă o soluție la problema produselor de contrabandă și a persoanelor care migrează în mod ilegal.

Parlamentul European se opune discriminării românilor și bulgarilor

Decizia Austriei, aceea de a bloca atât România, cât și Bulgaria, este văzută drept discriminatorie de către Parlamentul European. În prezent, oficialii europeni încearcă să reorienteze și Austria spre o poziție pro vizavi de aderarea celor două state est-europene. În decembrie 2022, Croația a fost singura țară din această regiune care a fost votată în unanimitate de statele membre Schengen.

„Faptul că România și Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulație în cadrul UE reprezintă o povară socială și economică pentru întreprinderile și populația celor două țări. Cetățenii din Bulgaria și România sunt discriminați, deoarece se confruntă cu așteptări, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu cei care locuiesc în spațiul Schengen”, a declarat Parlamentul European, conform România TV.