International

Încă un președinte acuzat de corupție! Nicolas Sarkozy riscă 10 ani de închisoare

Nicolas_Sarkozy
Sursa foto: Wikipedia

Fostul președinte francez Nicolas Sarkozy va fi judecat în 2025 sub acuzația de corupție și finanțare ilegală în legătură cu presupusa finanțare libiană a candidaturii sale de succes la alegerile prezidențiale din 2007, a anunțat vineri Parchetul financiar.

Nicolas Sarkozy, care rămâne o figură importantă în politica franceză, deși nu mai deține nicio funcție aleasă, a negat întotdeauna acuzațiile. „Nu există nici cea mai mică urmă de dovadă”, a declarat el într-un interviu în 2018.

Fostul președinte conservator, în funcție între 2007 și 2012, ar putea fi condamnat la 10 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat în acest caz. El se luptă, de asemenea, cu diverse alte cazuri juridice.

În acest caz, el va fi judecat pentru acuzații de „disimulare de deturnare de fonduri publice, corupție pasivă, finanțare ilegală a campaniei electorale și asociere infracțională în vederea comiterii unei infracțiuni pasibile de 10 ani de închisoare”, a precizat parchetul.

Sarkozy are deja o condamnare

Procurorii francezi au investigat acuzațiile potrivit cărora fostul lider libian Muammar Gaddafi ar fi finanțat campania electorală a lui Sarkozy cu milioane de euro în numerar, acuzații care au fost făcute pentru prima dată de unul dintre fiii defunctului autocrat.

Sarkozy se confruntă cu probleme juridice pe mai multe fronturi. În martie 2021, el a fost condamnat la trei ani de închisoare, dintre care doi cu suspendare, pentru luare de mită și trafic de influență într-o altă afacere.

De asemenea, a primit o pedeapsă de un an după ce a fost găsit vinovat de finanțare ilegală a campaniei electorale în timpul campaniei sale eșuate de realegere din 2012. Ex-președintele francez, în vârstă de 68 de ani, a pierdut în luna mai apelul împotriva unei condamnări din 2021 pentru corupție și trafic de influență. Echipa sa juridică a promis că va contesta acest lucru la cea mai înaltă instanță din Franța. Chiar dacă sentința va fi menținută, este puțin probabil ca Sarkozy să meargă la închisoare, după ce un judecător a declarat că ar putea ispăși pedeapsa la domiciliu.

O spălare de bani în valoare de 42 milioane de euro

Printre cele 12 persoane care vor fi judecate în acest caz se numără fosta mână dreaptă a lui Sarkozy, Claude Gueant, fostul său șef de atunci al finanțării campaniei electorale, Eric Woerth, și fostul ministru de interne, Brice Hortefeux.

Cunoscut sub numele de „afacerea Bygmalion”, cazul se axează pe acuzațiile potrivit cărora partidul său, a colaborat cu o firmă de relații publice, Bygmalion, pentru a ascunde adevăratul cost al candidaturii sale la realegere. Procurorii susțin că firma, Bygmalion, a facturat partidul și nu campania și că Sarkozy a cheltuit 42,8 milioane de euro pentru campania din 2012, aproape dublu față de suma permisă.

O audiere inițială este stabilită pentru 7 martie 2024, a precizat parchetul, iar procesul propriu-zis va avea loc între 6 ianuarie 2025 și 10 aprilie 2025, conform Reuters.

Și predecesorul conservator al lui Sarkozy, președintele Jacques Chirac, a fost găsit vinovat de corupție în 2011, la patru ani după ce a părăsit funcția.