Diverse

Preşedintele intervine în tensiunile din Kosovo: Demontați baricadele!

Preşedintele intervine în tensiunile din Kosovo: Demontați baricadele!

Situația din Kosovo a atins cote alarmante, iar președintele sârb Aleksandar Vucic face tot ce poate să stingă conflictual. Potrivit unui oficial de la Belgrad, el le-a cerut etnicilor sârbi din Kosovo să oprească protestele împotriva guvernului de la Pristina. Președintele le-a dat asigurări că nu vor puși sub urmărire penală.

Niciunul dintre sârbii din Kosovo care au participat la proteste şi care au ridicat baricade nu va fi urmărit penal sau arestat

„Am primit garanţii din partea Statelor Unite şi a Uniunii Europene că niciunul dintre sârbii din Kosovo care au participat la proteste şi care au ridicat baricade nu va fi urmărit penal sau arestat.

Am primit, de asemenea, garanţii că forţele de securitate din Kosovo nu vor veni în nordul majoritar sârb fără acordul comandantului KFOR şi al reprezentanţilor populaţiei locale „, a declarat Petar Petkovic, şeful biroului guvernamental al Serbiei pentru Kosovo, într-un briefing de presă, conform Reuters, citată de News.ro.

Statele Unite, NATO şi Uniunea Europeană au îndemnat ambele părţi la maximă reţinere

Vucic urma să se întâlnească miercuri seara, lângă graniţa cu Kosovo, cu reprezentanţi ai etnicilor sârbi. De asemenea, miercuri atât SUA, cât și NATO și Uniunea Europeană au cerut să fie luate măsuri imediate pentru ca situația să revină la normal.

„Cerem tuturor să dea dovadă de maximă reţinere şi să ia măsuri imediate pentru a detensiona necondiţionat situaţia. Lucrăm cu preşedintele Vucic şi cu premierul (kosovar Albin) Kurti pentru a găsi o soluţie politică menită să atenueze tensiunile şi să realizeze progrese în interesul stabilităţii, securităţii şi binelui tuturor populaţiilor locale”, se arată în comunicat.

Miercuri, sârbii au instalat baricade, Kosovo închizând astfel principalul punct de trecere a frontierei cu Serbia. Potrivit specialiștilor, este una dintre cele mai grave crize care a fost în această regiune în ultimii ani. Fostă provincie a Serbiei, Kosovo și-a declarat independenţa în 2008, dar Belgradul şi sârbii din nordul Kosovo nu au vrut să o recunoască.