Actual

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vorbește despre renunțarea la neutralitatea națiunii și aderarea la NATO

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vorbește despre renunțarea la neutralitatea națiunii și aderarea la NATO
Infoactual/arhiva

Ce îi înfurie mai tare pe ruși: NATO și Statele Unite. Exact acest subiect s-a decis și actualul președinte al Republicii Moldova, Maia Sandu, să îl reitereze într-o nouă abordare, despre neutralitate, citată de presa externă, despre care vom relata în cele ce urmează.

Printr-o nouă abordare, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, vorbește despre renunțarea la neutralitatea națiunii și aderarea la NATO

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a sugerat sâmbătă, 21 ianuarie 2023, că toți cetățenii țării sale trebuie să decidă singuri dacă țara trebuie să renunțe la neutralitate. Într-un interviu acordat Politico, ea și-a reiterat dorința ca republica să adere la NATO.

”Acum există o discuție serioasă despre capacitatea noastră de a ne proteja. O putem face singuri sau ar trebui să facem parte dintr-o alianță mai mare? Iar dacă noi, ca stat, ajungem la concluzia că trebuie să schimbăm neutralitatea, acest lucru ar trebui să se întâmple printr-un proces democratic”, a subliniat Maia Sandu, citată de presa externă.

În același context, Sandu a susținut că nu este de acord cu opinia că Moldova nu are nevoie de investiții în sectorul militar. Președintele moldovean a precizat că, în contextul evenimentelor din Ucraina, consideră că este important ca Moldova să-și consolideze potențialul de apărare.

Anterior, liderul moldovean și-a exprimat interesul pentru creșterea asistenței militare din partea SUA, UE și NATO pentru a consolida capacitatea de apărare a republicii. Pentru ca Moldova să fie înarmată conform standardelor alianței, ar urma să fie alocate peste 40 de milioane de euro, a dezvăluit ea la acea vreme.

După cum a relatat presa, deși nu este membră a Alianței Nord-Atlantice, Republica Moldova a cooperat totuși cu aceasta și a contribuit, de asemenea, la forțele de menținere a păcii conduse de NATO în Kosovo.

În decembrie, amintește Politico, ministrul moldovean de externe Nicu Popescu s-a întâlnit la București cu toți colegii din țările NATO. În timpul acestei întâlniri, aliații au confirmat că vor sprijini republica. În special, a fost anunțată instruirea forțelor de apărare moldovenești.

Conflictul din Ucraina afectează puternic și Republica Moldova. Cu o săptămână în urmă, după cum a raportat Ministerul local de Interne, fragmente ale unei rachete au căzut din nou pe teritoriul republicii.

Pro rușii din Republica Moldova insistă la păstrarea neutralității statului sub motivul că nu vor să devină carne de tun pentru ruși, după cum a scris fostul președinte Igor Dodon, pe pagina proprie de socializare.