Actual International

De ce Maia Sandu cere imperativ liderilor mondiali să ajute Ucraina. ”Altfel, noi toți vom fi în pericol”

De ce Maia Sandu cere imperativ liderilor mondiali să ajute Ucraina. ”Altfel, noi toți vom fi în pericol”
Infoactual/arhiva

La Forumul Economic Mondial de la Davos, Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a cerut imperativ liderilor mondiali să ajute Ucraina. Care a fost solicitarea șefiului statului moldovenesc, în cele ce urmează.

De ce Maia Sandu cere imperativ liderilor mondiali să ajute Ucraina. ”Altfel, noi toți vom fi în pericol

La Davos, acolo unde s-au adunat mai marii planetei, se află și Maia Sandu, președintele Republicii Moldova. Ea a cerut ferm și imperativ liderilor mondiali să ajute Ucraina.

Maia Sandu a spus că Republica Moldova va supraviețui democratic doar în cadrul Uniunii Europene.

”Extinderea va face Uniunea Europeană mai puternică. Pentru că UE are nevoie de pace și stabilitate în Republica Moldova și Ucraina. Șansa Republicii Moldova de a supraviețui ca democrație este doar în UE. Ucraina a demonstrat că plătește cel mai mare preț pentru democrație și valorile europene. Moldovenii fac tot ce le stă în puteri”, a subliniat Sandu, citată de televiziunea națională.

În contextul războiului de la granița moldvenească, președintele statului vecin a subliniat că regiunea are nevoie de securizare.

„Noi trebuie să ajutăm Ucraina, toți împreună. Să o ajutăm ca să câștige acest război, altfel noi toți vom fi în pericol”, a declarat Maia Sandu.

Liderul de la Chișinău a vorbit și despre șantajul energetic, în special cel cu gaz, menționând că dependența de Federația Rusă este devastatoare pentru Republica Moldova, iar cetățenii care au și așa venituri mici, plătesc de șapte ori mai mult pentru gaz.

Ce spun oamenii simplii și analiștii de la Chișinău

Republica Moldova este ca o frunză pe apă, așa spun mai mulți oameni care trăiesc în această țară situată la răscruce de drumuri, între est și vest. Transnistria este un focar înghețat, al Rusiei. Acolo se află încă armata a 14-a a lui Putin, care în orice moment poate fi activată. Pro rușii de la Chișinău, nici ei nu stau degeaba. Fugarul Șor a anunțat o altă mobilizare de stradă, în următoarele zile.

Oamenii simplii, care au afaceri în Republica Moldova au fost avertizați să fie pregătiți în orice moment de plecare, exact pe modelul ucrainean, înainte de invazia lui Putin.