Actual

Președintele României a făcut anunțul. Klaus Iohannis: „Cu toţii vom purta mască”

Președintele României a făcut anunțul. În urmă cu puțin timp, Klaus Iohannis  a anunțat ce măsuri vor fi luate după 15 mai, când expiră starea de urgență. Președintele României a vorbit despre măsurile luate după ședința avută cu premierul și mai mulți miniștri și consilieri.

„Repet şi o să o mai repet de câteva ori: cu toţii vom purta mască de protecţie când suntem în spaţii publice închise, de asemenea, când ne deplasăm cu transportul public în comun. Aceste lucruri rămân obligatorii. Măsurile de relaxare, de mişcare mai liberă, atenţie, nu se aplică în localităţile care sunt în carantină, deci, acolo unde localitatea este declarată în carantină, această relaxare nu va avea loc decât atunci când ni se spune de la experţi că pericolul este diminuat.

Deplasările, în esenţă, vor fi restricţionate pentru a pleca din localitate. Însă şi aici sunt câteva excepţii. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale, este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta, în afara localităţii sau altele, deci, sporturile individuale vor fi permise, atenţie, individuale.

Rămâne restricţia că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane. Asta se aplică, evident, şi atunci când mergem să facem mişcare în aer liber. Este încă un aspect destul de important pe care l-aş menţiona pe scurt, care se referă la sportivi. Sportivii de performanţă vor putea, în condiţii foarte speciale, care vor fi detaliate de specialişti, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competiţiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire.

Atenție! Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori

„Deci, pentru, atenţie, sportivii de performanţă. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori. Atenţie, ca să nu fim greşit înţeleşi. Deci, cantonamentele, dar numai în condiţii speciale, pentru profesionişti.”

Pe final, președintele a menționat că nu are nici un fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară:

„Nu pot să nu menţionez o temă pe care am adus-o în discuţie săptămâna trecută şi care a preocupat pe foarte mulţi. Este chestiunea din Parlament care ţine de autonomia teritoriului care este denumit în Transilvania Ţinutul Secuiesc. Am făcut atunci nişte afirmaţii şi sper să fi fost bine înţeles. Eu nu am nici un fel de problemă cu persoanele de etnie maghiară. Îi cunosc pe mulţi, am avut mulţi colegi, am în continuare colegi, îi respect, marea majoritate sunt oameni de treabă, harnici, care îşi văd de ale lor. Problema pe care o am este cu politicienii. În special cu politicienii din PSD, care, culmea, au încercat să promoveze legislaţie care priveşte autonomia Ţinutului Secuiesc. Este surprinzător şi, recunosc, pentru mine şi cred că pentru mulţi dintre dumneavoastră, supărător. Au încercat să se scoată PSD-iştii şi după scurt timp, au introduc legislaţia în Senat, unde au picat-o. Dar iată că vin dovezi că nu a fost o chestiune singulară. Culmea, în Senat a trecut tot tacit o altă iniţiativă a UDMR.