Lifestyle

Una caldă, alta rece de la președintele Klaus Iohannis: Nu vom avea criză alimentară, doar prețuri mari!

Una caldă, alta rece de la președintele Klaus Iohannis: Nu vom avea criză alimentară, doar prețuri mari!

Klaus Iohannis a participat marți la cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York, alături de alți aproximativ 150 de șefi de stat și de guvern din întreaga lume. După discursul susținut la Adunarea Generală a ONU, Iohannis le-a spus românilor și ce se va întâmpla cu criza alimentară de care se tot vorbește.

„Trebuie să fim foarte conștienți că această criză alimentară va lovi mai întâi statele mai sărace”

Președintele susține că România va fi ferită de o asemenea nenorocire, dar ne vom lovi de o nouă creștere a unor alimente. „Nu cred că în România vom avea o criză alimentară, nici în Europa. Vom avea însă o creștere a prețurilor unor alimente.  Trebuie să fim foarte conștienți că această criză alimentară va lovi mai întâi statele mai sărace. Faptul că ne implicăm să prevenim o criză globală e un semn de solidaritate”, a spus președintele Iohannis, marți, la New York.

 

Nu vom raţionaliza alimentele

Pe de altă parte, Iohannis spune că nu se pune în discuție raționalizarea alimentelor, însă Guvernul va trebui să țină situația în frâu. „Pentru români nu trebuie să apară semne de întrebare, nu vom avea în România o criză alimentară, nu vom raţionaliza alimentele, dar Guvernul va trebui să se străduie foarte mult pentru a ţine preţurile la un nivel pe care românii şi-l pot permite”, a mai afirmat preşedintele.

Vom avea sau nu gaz la iarnă

Cu puțin timp în urmă și ministrul energiei Virgil Popescu a vorbit despre iarna grea pe care o va avea Europa în privința alimentării cu gaze. Acesta susține că România nu este atât de dependentă de gazul rusesc, iar importurile nu se fac prin Nord Stream, nici prin gazoductele din Ucraina, ci prin TurkStream, prin Coridorul Trans-Balcanic.

„Eu am spus de mai mult timp: vom avea o iarnă complicată și monitorizăm complet și continuu fluxurile de gaze. E adevărat, România nu este atât de dependentă de gazul rusesc ca alte state europene. Avem în continuare discuții și înțelegeri cu alte state pentru livrare suplimentară de gaze naturale pentru această iarnă.

Mai sunt de pus la cap la cap niște lucruri cu privire la tranzitul acestor gaze în așa fel încât să le putem aduce în România. Avem pe unde să le aducem în România, prin sudul țării, prin Coridorul Trans-Balcanic, pentru că ați văzut interconectorul între Grecia și Bulgaria în continuare nu este finalizat. Sperăm să fie finalizat până la începerea iernii, dar nu luăm în calcul și discutăm de Coridorul Trans-Balcanic”, a declarat ministrul energiei.