Economic

Prețul carburanților a crescut iar! Marcel Ciolacu spune că nu e atât de rău

Prețul carburanților sursă foto: kanald.ro
sursa foto arhiva personala

Astăzi, la data de 12 septembrie 2023, am asistat la o creștere a prețului carburanților, o schimbare semnificativă după câteva zile de stabilitate în costuri.

La finalul săptămânii trecute, în București, prețul pentru un litru de benzină standard era de 7,13 lei. Cu toate acestea, astăzi, în aceleași stații de alimentare, prețul a înregistrat o creștere ușoară.

Prețul carburanților crește

Prețul a ajuns la 7,17 lei pe litru. Cu toate acestea, este important să menționăm că, la alte stații, prețul pentru un litru de benzină standard s-a ridicat la 7,40 de lei.

Pe de altă parte, benzină premium este mult mai costisitoare, necesitând un buget mai mare din partea șoferilor români. Prețul pentru un litru de benzină premium variază între 7,64 lei și 8,05 lei.

Nici motorina nu a scăpat de această creștere a prețurilor. Astăzi, prețul unui litru de motorină a atins 7,47 lei. Asta  în comparație cu 7,43 lei înregistrat vineri la stațiile din București. În funcție de locație, prețurile pentru motorină variază între 7,48 lei și 7,63 lei. Pentru cei care doresc să opteze pentru motorină premium, costul poate ajunge la 8,13 lei pe litru.

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, este important de remarcat că prețurile carburanților au crescut semnificativ. Costurile au depășit 9 lei pentru motorină și 8 lei pentru benzină.

Se reintroduce compensarea cu 50 de bani?

În lumina acestor creșteri de prețuri, Marcel Ciolacu, premierul României, a fost întrebat dacă se va reintroduce compensarea de 50 de bani la carburant. Acesta a declarat că va discuta cu oficialii Guvernului pentru a înțelege motivele creșterilor.

„O să am o discuţie să vedem de ce a crescut preţul. Am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. Este foarte uşor de influenţat în urma războiului, dar vreau să vă spun un lucru – ştiţi că avem al doilea preţ din Europa ca şi cel mai mic. Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin decât România”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

El a subliniat că creșteri ale prețurilor au fost înregistrate nu doar în Europa, ci și în întreaga lume și că va încerca să gestioneze această majorare într-un mod echilibrat. Cu toate acestea, Ciolacu a menționat că nu se poate vorbi despre o creștere semnificativă a prețurilor.

„Noi avem acciza blocată raportată la 2018. Deci statul român în acest moment ia cea mai mică acciză din Europa ca să menţinem inflaţia cu o singură cifră, cum am reuşit”, a adăugat oficialul, potrivit Antena3.

Compensarea de 50 de bani la carburant a fost introdusă în iulie anului trecut de către Guvernul Ciucă. E a reprezentat o măsură voluntară susținută financiar atât de către statul român, cât și de către furnizori.