International

Prețul grâului a explodat după ce India s-a răzgândit. G7 reacționează !

Sursă foto: World Grain
agrointel.ro

Deși în urmă cu o lună, premierul indian Narendra Modi îi spusese președintelui american Joe Biden că India este pregătită să livreze alimente pentru întreaga lume, această țară a  interzis exportul de cereale.

Indicele de referință al grâului a înregistrat cel mai înalt nivel

Anunțul făcut de India a generat o creștere semnificativă a prețului la grâu pe piețele internaționale, a relatat BBC.

De exemplu, la  Chicago, indicele de referință al grâului a crescut cu până la 5,9%, fiind cel mai ridicat nivel din ultimele două luni.

Pe piețele mondiale, în decursul anului 2022 până la aceasta dată, prețul grâului a crescut cu aproximativ 60%.

Țările din G7 au reacționat

Miniștrii agriculturii din cadrul G7, grupul celor mai mari 7 economii avansate din lume (Canada, Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie și Statele Unite), care domină comerțul global și sistemul financiar international, au criticat decizia Indiei.

Astfel, ministrul german al alimentației și agriculturii, Cem Ozdemir a declarat: „Dacă toată lumea începe să impună restricții la export sau să închidă piețele, acest lucru ar agrava criza”.

Decizia luată de India vine în contextul în care culturile de grâu au fost afectate de căldură, iar interdicția nu este permanentă și că ar putea fi revizuită, au declarat oficialii guvernamentali, potrivit digi24.ro

India este al doilea mare producător de grâu din lume, și cu toate că nu a fost un exportator important (întrucat cea mai mare parte a producției de grâu o vinde pe piețele interne), investitorii se așteptau ca livrările din această țară să compenseze o parte din deficitul creat și ca urmare a estomparii exporturilor de grâu ale Ucrainei după invazia rusă.

Pentru anul 2022, India își propusese să livreze o cantitate record de 10 milioane de tone de grâu, înainte de oprirea exporturilor.

Conform Organizației Națiunilor Unite (ONU), prețurile  alimentelor  la nivel mondial, au atins un nou record în martie 2022, după ce războiul din Ucraina a provocat un „salt uriaș”.

Prețurile mondiale la alimente au scăzut ușor în aprilie 2022, dar rămân cu aproape 30% mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut,  a declarat ONU.

Iar toate aceste măriri ale prețurilor la alimente si energie nu au făcut decât să determine o creștere a  inflației la nivel mondial.