Actual Sănătate

Prețul medicamentelor, în continuă creștere. Așteptați-vă la majorări uriașe

Prețul medicamentelor, în continuă creștere. Așteptați-vă la majorări uriașe
Arhivă

Nu numai alimentele și serviciile s-au scumpit anul acesta, ci și medicamentele. Pentru unele dintre ele, plătiți chiar și cu 50 la sută mai mult.

Este vorba despre medicamentele care se pot cumpăra fără prescripție medicală, cum ar fi siropul de tuse, picăturile de nas, pastilele pentru digestie etc.

„Producătorii au întâmpinat creșteri la toate materialele folosite în producția medicamentelor. Materiile prime care crescut între 20-60%, a crescut transportul cu 300% din Asia către România a materiilor prime. Producătorii au întâmpinat probleme majore pentru că prețul medicamentelor este fix, este reglementat de ministerul Sănătății și în plus față de prețul care este cel mai mic din Europa producătorii plătesc o altă taxă de 28% pentru pastilele compensate”, a declarat Simona Cocoș, președintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice în România.

Medicamentele ieftine, în pericol de scoatere de pe piață

Potrivit acesteia, cel mai mare pericol este ca anumite medicamente ieftine de pe piață să dispară. „Aproape toate medicamentele au prețul crescut. Pericolul cel mai mare este să dispară anumite medicamente ieftine de pe piață. Nu vor mai fi aduse în România din motive comerciale. Cele mai afectate de creșterea de preț sunt medicamentele cu preț mic între 5-50 lei. Cei mai afectați vor fi pacienții cronici care sunt nevoiți să ia medicamente zilnic”, a explicat Simona Cocoș, potrivit antena3.ro.

Taxa clawback mai mare

Medicamentele generice cu preţuri mici au o taxă clawback mai mare cu 8% decât prevede legea, ceea ce înseamnă că sunt afectaţi atât pacienţii, cât şi producătorii. România se află printre ultimele ţări din Europa în ceea ce priveşte consumul, dar şi diversitatea medicamentelor generice.

Medicamentele generice și biosimilare, deși au o importanță majoră pentru sistemul naţional de sănătate, sunt penalizate de o taxă clawback foarte mare, susțin specialiștii. Mai mult, în ţara noastră nu se încurajează prescrierea acestor medicamente la fel ca în restul ţărilor europene, nemaifiind astfel sustenabile, iar cei care au de suferit sunt pacienţii.

Notă redacție: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic și nici alte tratamente recomandate de specialiști!