Info Actual > Economic > Prețurile de pe piața energetică sunt ULUITOARE. Ministrul interimar al Energiei cere măsuri urgente pentru a remedia situația
Economic

Prețurile de pe piața energetică sunt ULUITOARE. Ministrul interimar al Energiei cere măsuri urgente pentru a remedia situația

Prețurile de pe piața energetică sunt ULUITOARE. Ministrul interimar al Energiei cere măsuri urgente pentru a remedia situația

Prețurile de pe piața energetică sunt foarte mari. Ministrul interimar al Energiei, Virgil Popescu,  cere măsuri urgente pentru a remedia situația.

Ministrul interimar al Energiei cere măsuri urgente pentru a remedia situația prețurilor prea mari. Acesta etichetează costurile actuale drept „prohibitive”. În situația actuală, s-a cerut ajutorul reprezentanților ANRE. Ei trebuie să implementeze noi măsuri urgente.

Virgil Popescu anunță populația că, în ciuda dificultăților anticipate în această iarnă, este „convins că o vom trece cu bine, stocurile sunt în parametri.”

„Avem o iarnă complicată ca urmare a turbulenţelor din pieţe. Sunt convins că o vom trece cu bine, stocurile sunt în parametri. Există stocuri de gaze de 2,2 miliarde de metri cubi, cele de cărbune sunt în grafic, la fel şi rezervele de apă din lacuri.”, a spus Virgil Popescu.

Producţia de gaze a OMV Petrom a scăzut cu 11%

Virgil Popescu spune că producţia Romgaz a crescut cu 20% în acest an, în timp ce OMV Petrom a raportat o scădere cu mult peste limita declinului natural. Potrivit rezultatelor financiare, producţia de gaze a OMV Petrom a scăzut cu 11% în primele nouă luni ale lui 2021.

„Din păcate, celălalt mare producător a avut o scădere şi rog să ia măsuri privind cauzele. Nu se poate să scadă atât de mult. Înţelegem că există un declin natural, dar scăderea trebuie să fie în limite, iar scăderea producţiei OMV Petrom este cu mult peste limita declinului natural, chiar dacă înţelegem că sunt distorsiuni în piaţă”, a afirmat ministrul interimar al Energiei.

Producătorii de gaze din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de referinţă de la bursa de gaze din Viena

Totodată, Virgil Popescu a anunțat că producătorii de gaze din România nu vor mai fi taxaţi în funcţie de preţul de referinţă de la bursa de gaze din Viena, ci se va ţine cont de preţul de pe piaţa națională.

„Am vorbit cu premierul şi cu ministrul Finanţelor şi vom regla acest lucru, astfel încât preţul din România să fie drept referinţă, dar vreau bună credinţă de la producătorii români pentru stabilizarea producţiei şi creşterea ei”, a explicat acesta.

Ministrul a menționat și intenția Engie România de a renunța la statutul de furnizor. Virgil Popescu a spus că nu există motive reale pentru solicitarea respectivă și că „nu este normal ca un furnizor mare să procedeze în acest fel când sunt turbulențe în piață.”, potrivit Capital.