Social

Prețurile pastilelor s-au triplat! Medicamentul care s-a scumpit de la 2 la 12 lei

pastile expirate, sursa foto adevarul.ro
sursa foto adevarul.ro

Cheltuielile tot mai mari pentru rețetele românilor pun presiune asupra accesului la medicamente. Această tendință afectează capacitatea multor cetățeni de a-și permite tratamentele prescrise, ceea ce duce la renunțarea la medicamentele esențiale recomandate de medici.

Începând cu 1 august 2023, Ministerul Sănătății a implementat o serie de măsuri referitoare la costurile medicamentelor comercializate în România.

Prețul unor medicamente s-au triplat de pe o lună pe alta

Cu toate acestea, rezultatele acestor acțiuni nu au fost în favoarea populației. Prețurile tratamentelor medicale au crescut semnificativ, în unele cazuri dublându-se sau chiar triplându-se față de luna precedentă.

Tratamentele sunt acum mai costisitoare, ceea ce determină românii să aloce mai mulți bani pentru a-și acoperi aceste cheltuieli și să ajusteze bugetele personale în consecință.

„Media de creștere este de la 40 de lei la 90 de lei pe rețetele normale. Reglări de preț au mai fost, însă o creștere masivă cum este acum nu a mai fost. Șocul inițial a fost major. Impactul se simte, am avut oameni care au plecat din farmacie”, spune Paul Negoiță, managerul unui lanț de farmacii din județul Buzău.

Situția cea mai îngrijorătoare în legătură cu aceste majorări constă în faptul că mulți oameni renunță să-și procure medicamentele de care au nevoie. Alegerea dintre gestionarea cheltuielilor sau primirea îngrijirii medicale necesare devine din ce în ce mai dificilă pentru cetățeni.

Farmacistul Mihai Trofim din județul Bacău a recunoscut că majorarea prețurilor la medicamente nu putea fi evitată, însă a avertizat cu privire la impactul grav al acestor măsuri, care pot duce la reducerea sau chiar întreruperea tratamentelor vitale.

“Era inevitabilă scumpirea pentru că nu e normal să dai 7 lei pe Sintrom, care e anticoagulant şi te ţine în viaţă. Nu e nici cât o sticlă de suc. Doar că unele s-au scumpit foarte mult. Riscul este ca pacienții să taie medicamente de pe listă“, a precizat farmacistul Mihai Trofim.

Ce spune Guvernul?

Ministerul Sănătății a justificat aceste creșteri semnificative prin necesitatea de a asigura disponibilitatea medicamentelor cu costuri ridicate de producție. Reprezentanții ministerului au argumentat că majorările s-au aplicat în special pentru medicamentele cu prețuri sub 50 de lei. Ei au subliniat că aceste măsuri erau cruciale pentru menținerea stabilității pieței farmaceutice.

„Prețul a trei mii de medicamente a fost majorat cu până la 14%, adică jumătate din medicamentele aprobate în România. Sunt cele cu preț sub 50 de lei, care, în lipsa unei majorări, riscau să dispară de pe piață, deoarece costurile de producție sunt mari, iar producătorii spun încă de la începutul acestui an că nu mai fac față”, au transmis reprezentanții Ministerului Sănătății.

În lista medicamentelor cu prețuri crescute semnificativ în farmaciile bucureștene se regăsesc Acifolul, un tratament pentru anemie, al cărui preț a crescut de la 35 de lei la 67 de lei, siropul Ketof, utilizat în tratarea tusei, a cărui preț a crescut de la 37 de lei la 56 de lei, și Diclofenacul cp 50mg, un antiinflamator, al cărui preț a crescut de la 2,5 lei la 12,5 lei, conform informațiilor furnizate de fanatik.ro.