Actual International

Prima doamnă a Ucrainei face un apel disperat către toți IT-iștii din lume. Mesajul Olenei Zelenska

Prima doamnă a Ucrainei face un apel disperat către toți IT-iștii din lume. Mesajul Olenei Zelenska

Prima doamnă a Ucrainei a solicitat ca specialiștii IT să-i ajute țara prin crearea de tehnologii care să salveze vieți, în loc să le curme.

Olena Zelenska a declarat în fața a mii de investitori, antreprenori și specialiști în domeniul tehnologiei, reuniți la Summitul anual Web din Portugalia, că Rusia „folosește tehnologia pentru a instaura teroare”.

Ea a arătat diapozitive cu rezultatele atacurilor cu drone din capitala Ucrainei, Kiev, și i-a îndemnat pe delegați să își folosească abilitățile pentru a face o schimbare pozitivă în schimb.

Soțul ei, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky, a apărut sub formă de hologramă la mai multe evenimente tehnologice la începutul acestui an pentru a face un apel direct către companiile care doresc să ajute la reconstrucția țării sale cu o infrastructură tehnologică avansată.

Rușii și-au pus specialiștii „la treabă”

Zelenska, care a apărut în persoană la mai multe evenimente recente și s-a adresat Congresului SUA în iulie, a declarat că nu va face un apel detaliat.

În schimb, femeia în vârstă de 44 de ani, scenaristă de profesie, a evidențiat rolul cheie pe care tehnologia îl joacă în invazia rusă asupra țării sale.

Ea a citat un raport Bellingcat care susținea că IT-iștii ruși joacă un rol activ în efortul de război.

„Unii specialiști IT din Rusia au ales să fie agresori și criminali”, a spus ea, îndemnând audiența să facă alegerea opusă.

„Cred că tehnologia ar trebui să fie folosită pentru a crea, salva și ajuta oamenii, nu pentru a-i distruge.”

Discursul ei de 15 minute a fost ovaționat de public

Organizatorii Web Summit-ului fuseseră implicați anterior într-o dispută legată de o invitație pe care le-au trimis-o unor persoane de la Grayzone, un site jurnalistic care reflectă în mod regulat teoriile conspirației pro-ruse despre conflict.

Conferința a anulat invitațiile, ceea ce a provocat o mare dispută pe rețelele de socializare între utilizatorii care au spus că este vorba de o încălcare a libertății de exprimare și cei care au susținut decizia.

La conferința de la Lisabona vor participa aproximativ 70.000 de persoane în următoarele trei zile.