Actual International

Olena Zelenska, pe coperta revistei Vogue. „COVID nu este nimic atunci când îl compari cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”

Olena Zelenska, pe coperta revistei Vogue. „COVID nu este nimic atunci când îl compari cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”

A mers în America şi a prezentat mesajul poporului său, nu şi-a părăsit ţara şi a rămas în apropierea soţului său, se implică în toate proiectele umanitare. Prima doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska a vorbit, într-un interviu pentru revista Vogue, despre rezistenţa ucraineană la invazia rusă, anunţă site-ul preşedinţiei ucrainene.

Olena Zelenska, pe coperta revistei Vogue. „COVID nu este nimic atunci când îl compari cu ceea ce se întâmplă în Ucraina

Soţia preşedintelui Volodimir Zelenski a vorbit despre rezistenţa ucraineană la invazia rusă şi despre munca şi viaţa ei în acest moment

„După Bucha, ne-am dat seama că acesta este un război pentru a ne distruge pe toţi”, a spus ea.

Fotografii: Vogue/Google

Soţia preşedintelui a menţionat că fiecare cetăţean al ţării este o ţintă pentru Rusia.

A fi prima doamnă nu a fost un rol pe care Zelenska şi l-a dorit vreodată să îl joace.

 „Îmi place să fiu în culise – mi se potrivea”, spune ea în interviu. „Să trec în lumina reflectoarelor a fost destul de dificilă pentru mine”. Ea şi Zelenski s-au cunoscut în liceu, au început să se întâlnească la universitate şi au avut o viaţă plină în lumea divertismentului înainte ca el să câştige preşedinţia în 2019. Protectoare a vieţii lor de familie, ea nu dorise ca el să candideze. Dar, la fel ca mulţi dintre colegii ei ucraineni din acest război, Zelenska s-a ridicat la înălţime cu har şi seriozitate. „Încerc să fac tot posibilul”, a spus ea.

Prima doamnă a vorbit, de asemenea, despre munca ei de a ajuta compatrioţii din Ucraina şi din străinătate şi despre Programul Naţional de Sănătate Mintală şi Sprijin Psihosocial, care are rolul de a reface psihicul celor care au suferit din cauza acţiunilor inumane ale invadatorilor.

Pentru o perioadă, Zelenska nu a fost capabilă să comunice cu soţul ei sau cu părinţii ei. Înainte de război, vorbise cu mama ei la telefon în fiecare zi.

„Nici nu ştiu cum aş fi supravieţuit în aceste luni dacă am fi fost despărţiţi”, a spus ea despre copii.

Preşedintele nu a putut încă să vadă copiii, din motive de securitate.

„Îi este mult mai greu în acest sens. El suferă. Şi apoi şi copiii mei o fac, pentru că nu se pot vedea”, a spus ea.

Ca atâtea familii ucrainene, prima familie a fost separată.

„Programul meu zilnic nu avea un moment liber în care puteam să mă retrag şi să încep să mă gândesc la lucruri rele”, a spus ea.

Ea şi-a ajutat fiul cu şcoala online, ceea ce a fost o provocare pentru că nu au putut să fie online în timp real. Au jucat jocuri de societate şi au citit. Ea a recitit „1984” a lui George Orwell.

„Este o coincidenţă îngrozitoare. Este o imagine a ceea ce se întâmplă în Rusia în aceste zile”.

„Pentru femei şi copii, soţia mea aici este un exemplu. Cred că ea joacă un rol foarte puternic pentru Ucraina, pentru familiile noastre şi pentru femeile noastre”, a spus Zelenski pentru Vogue.

Întrebat despre calităţile ei, despre trecutul lor comun, despre ce ar trebui să ştie oamenii despre ea, Zelenski a spus este cea mai mare rietenă a sa.

„Desigur, ea este iubirea mea. Dar ea este cea mai mare prietenă a mea”, a spus el. „Olena este într-adevăr cea mai bună prietenă a mea. Ea este şi patriotă şi iubeşte profund Ucraina. E adevarat. Şi este o mamă excelentă”.

Zelenski vrea mai mult sprijin militar pentru apărare şi pentru a recupera teritoriul pe care Rusia a ocupat-o din februarie, dacă nu din 2014, când Rusia a invadat pentru prima dată Crimeea şi părţi din estul Ucrainei.

Atenţia internaţională a scăzut, în timp ce inflaţia şi preţurile gazelor sunt în creştere la nivel mondial.

Întrebat despre aceste probleme, Zelenski a fost direct.

„Voi fi foarte sincer şi poate nu foarte diplomatic: Gazul nu este nimic. COVID, chiar şi COVID nu este nimic atunci când îl compari cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”, a spus el. „Încearcă doar să-ţi imaginezi că lucrurile despre care vorbesc se întâmplă cu casa ta, cu ţara ta. Te-ai mai gândi la preţurile la gaz sau la preţul energiei electrice?” Bătălia, a spus el, trece dincolo de Ucraina. „Luptăm pentru lucruri care s-ar putea întâmpla în orice ţară din lume”, a spus el. „Dacă lumea permite ca acest lucru să se întâmple, atunci nu îşi susţine valorile. De aceea, Ucraina are nevoie de sprijin – sprijin semnificativ”.

Întrebată dacă ceva a pregătit-o pentru război, Olena Zelenska a răspuns că „Nimic”.

„Trăiam vieţi fericite şi nu ne-am gândit niciodată că se va întâmpla asta. Dar avem speranţă”. „Este adevărat, mă simt izolat”, a spus ea. „Nu pot vizita liber ceea ce vreau. În zilele noastre, a merge la cumpărături este un vis care nu poate fi realizat”. Dar este puternică pentru ţara ei, pentru a îndeplini toate aceste aşteptări. „Este o sarcină dificilă pentru că simţi în mod constant această povară a responsabilităţii”.

În plus, Olena Zelenska a împărtăşit detalii despre recenta sa vizită în Statele Unite, unde, vorbind în Congres, a cerut arme pentru Ucraina, şi anume sisteme de apărare aeriană pentru a proteja oraşele ucrainene de bombardamentele ruseşti obişnuite.

Portretele Olenei Zelenska pentru Vogue au fost făcute de Annie Leibovitz.