Lifestyle

Prima femeie neurochirurg din lume a fost româncă

Prima femeie neurochirurg din lume a fost româncă
meditravel.ro

În lume există puţine femei neurochirurg, iar una dintre pionierele acestui domeniu a fost… o româncă.

Este vorba de medicul Sofia Ionescu, născută la Fălticeni pe 25 aprilie 1920 cu numele Ogrezeanu. Viața sa a fost una dedicată științei, iar acțiunile sale au făcut-o să devină unică.

Viața personală a medicului Sofia Ogrezeanu, pe scurt

Tatăl ei, Constantin Ogrezeanu, a fost casier la BNR Fălticeni. Mama sa, Maria Ogrezeanu, o refugiată din Bucovina, a fost casnică.

Sofia, căreia i s-a mai zis și Gherghina, a urmat școala primară în orașul natal, după care a făcut primele 6 clase la Liceul de Fete Fălticeni și ultimele 2 la Școala Centrală de Fete „Marica Brâncoveanu” din București, unde a luat bacalaureatul în 1939.

Drumul parcurs de Sofia Ogrezeanu până a devenit medic

A făcut un prim stagiu de practică la oftalmologie. Apoi, al 2-lea stagiu l-a făcut în anul 1943, în calitate de medic de circă rurală în comuna Baia, o localitate de lângă Fălticeni.

Începând cu data de 15.10.1943 a efectuat un stagiu de internat in Serviciul de Neurochirurgie din Spitalul nr. 9 din București, intrând în prima echip neurchirurgicală, considerată echipa de aur, alături de prof. dr. Dimitrie Bagdasar, întemeietorul neurochirurgiei românești și doctorii Constantin Arseni și Ionel Ionescu (acesta din urmă devenind din anul 1945 soțul domnișoarei doctor Sofia Ogrezeanu), care la acea dată erau medici secundari în cadrul specialității.

A absolvit Facultatea de Medicină din București, în 1945, ca studentă a lui Dimitrie Bagdasar

Medicul Sofia Ogrezeanu și-a dovedit priceperea în timpul unei operaţii pe care a făcut-o suplinind un coleg.

Programul de lucru era epuizant, cu operaţii care începeau la ora 5 dimineaţa şi până la prânz, însă echipa deosebită, din care făceau parte profesorul Dimitrie Bagdasar – întemeietorul neurochirurgiei din România -, doctorul Constantin Arseni şi doctorul Ionel Ionescu, care avea să-i devină soţ, a motivat-o să facă faţă şi să evolueze profesional.

Prima operație pe creier efectuată de Dr.Sofia Ogrezeanu

În anul 1944, când era în anul 5 de facultate, Sofia Ogrezeanu a făcut prima sa operaţie pe creier unui copil care fusese victima unui bombardament, intervenţia sa fiind recunoscută ca premieră mondială de Congresul Mondial al Femeilor Neurochirurg din anul 2005.

„În fiecare dimineață, Sofia Ionescu făcea operații pe creier, iar după-amiaza, pe coloană, unele operații fiind realizate în premieră, cu tehnici inedite, inventate ad-hoc, dar care au salvat sute de vieți. Fiecare soluție găsită a însemnat pe urmă o comunicare ştiințifică prezentată în străinătate și, implicit, o recunoaștere internațională”, se arată în Enciclopedia personalităților feminine din România.

 În perioada de vârf a carierei reputatei doctoriţe erau atât de puţine femei neurochirurg în lume, încât în anul 1970, la momentul când şeicul din Abu Dhabi căuta o doctoriţă cu această specializare ca să o consulte pe una din soţiile lui (religia interzicându-i să permită unui bărbat să pătrundă în haremul său) a găsit-o doar pe doctoriţa Sofia Ionescu.

De asemenea, ea l-a tratat pe soțul Mariei-Tănase, pe soția lui Gheorghe Gheorghiu-Dej, citează monden.ro

O altă întâmplare legată de această temă a rarităţii doctoriţelor neurochirurgi s-a petrecut în Franţa, când medicii au cerut dovada că doctoriţa româncă chiar operează, iar dovada consta în nişte bătături făcute în anumite locuri ale mâinii de instrumentele specifice neurochirurgiei. Văzând bătăturile mai mari decât ale lor, francezii au fost uimiţi.

Medicul Sofia Ionescu Ogrezeanu a  fost o persoană credincioasă

După propriile declaraţii, a fost o persoană foarte credincioasă, frecventând Biserica Olari din Bucureşti şi rugându-se icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, de la care mereu a primit răspuns şi ajutor.

Sofia Ionescu, într-un interviu, a declarat: „În copilărie şi chiar mai târziu, când cântam la pian, îmi era teamă să nu mă vadă cineva că tremur. Atunci, la prima operaţie, m-am simţit copilul de altădată în faţa pianului. Dar din dorinţa de a nu-mi vedea nimeni teama, m-am lăsat copleşită de o linişte binefăcătoare. Apoi, toată viaţa, la operaţiile cele mai dificile, am simţit că sufletul îmi este stăpânit de pace. Este o stare minunată, de comunicare cu Dumnezeu”.

Activitatea profesională a Doamnei Doctor Sofia Ionescu Ogrezeanu

Sofia Ionescu a avut 2 copii, pentru care nu prea a alocat timp, după cum spunea în interviurile date, fiindcă era foarte ocupată cu operaţiile şi cu pregătirea studenţilor sau scrierea articolelor de specialitate, peste 100 la număr. A fost membră a mai multor organisme şi a primit numeroase premii, din care amintim: premiul “Elisa Leonida Zamfirescu”, Diploma de Onoare a Confederaţiei Naţionale a Femeilor din România, membru al Societăţii Române de Istoria Medicinei, Membru Emerit al Academiei de Ştiinţe Medicale, premiul “Inginer Elisa Leonida Zamfirescu”, Diploma de Cetăţean de Onoare al Municipiului Fălticeni, iar în 2008, cu doar câteva săptămâni înainte de a trece la cele veșnice pe 21 martie,  a primit cea mai înaltă distincţie a României, Steaua în grad de Cavaler.