Diverse

Prima victorie a lui Donald Trump în lupta cu FBI: Un judecător ordonă desecretizarea declarației din mandatul de percheziție

Prima victorie a lui Donald Trump în lupta cu FBI: Un judecător ordonă desecretizarea declarației din mandatul de percheziție
Foto: arhiva

Există o primă victorie a fostului președinte Trump cu FBI, după ce au fost luate documentele din casa personală. Epopeea Donald Trump continuă cu un nou episod care conține inclusiv explicațiile Departamentului de Justiție al SUA cu privire la secretizarea cazului privind documentele găsite la fostul președinte american și nu numai.

Prima victorie a lui Donald Trump în lupta cu FBI: Un judecător ordonă desecretizarea declarației din mandatul de percheziție

Un judecător ordonă desecretizarea declarației redactate sub formă de declarație, care a fost folosită în mandatul de percheziție al lui Trump.

Documentul va fi desigilat până vineri la prânz. În forma sa cea mai completă, acesta ar dezvălui detalii importante despre justificarea guvernului de a percheziționa Mar-a-Lago în această lună.

Un judecător federal a ordonat joi ca o versiune redactată a declarației sub jurământ folosită pentru a obține un mandat pentru reședința din Florida a fostului președinte Donald J. Trump să fie desigilată până vineri la prânz – deschizând calea pentru dezvăluirea unor detalii potențial revelatoare despre o percheziție cu implicații juridice și politice enorme.

Decizia judecătorului Bruce E. Reinhart a fost luată la doar câteva ore după ce Departamentul de Justiție a prezentat propunerea sa de redactare extinsă a documentului, în încercarea de a proteja martorii de intimidare sau de represalii dacă acesta va fi făcut public, au declarat oficialii americani.

Judecătorul Reinhart a părut să accepte reducerile solicitate și, acționând mai rapid decât se așteptau avocații guvernului, a ordonat departamentului să facă publică declarația sub jurământ redactată, într-un scurt ordin de două pagini emis de Curtea Federală Districtuală din sudul Floridei.

Ordinul menționează că a considerat că redacțiile propuse de Departamentul de Justiție sunt „strict adaptate pentru a servi interesul legitim al guvernului în ceea ce privește integritatea anchetei în curs,” se arată într-un amplu material al New York Times de joi, 25 august.

Ce au cerut Reprezentanţii Departamentului Justiţiei 

Reprezentanţii Departamentului Justiţiei cer redactarea şi secretizarea rechizitoriului Biroului Federal de Investigaţii (FBI), argumentând că trebuie protejate surse şi metode de lucru în investigaţia penală privind „documentele ultraclasificate” descoperite în reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago, situată în Palm Beach, statul Florida.

Statele Unite au depus o cerere de plasare sub clasificare (…) Departamentul Justiţiei refuză respectuos orice alt comentariu, pe durata deliberărilor instanţei,” a declarat purtătorul de cuvânt al instituției, Anthony Coley.

Din câte se știe, săptămâna trecută, judecătorul Bruce Reinhart a semnalat intenţia de a face publice unele fragmente ale rechizitoriului, dar a sugerat că nu va permite dezvăluirea de informaţii despre surse şi metode.

Departamentul de Justiție al SUA cere secretizarea în contextul în care fostul președinte Trump cere altceva.

Ce dorește Donald Trump

Donald Trump cere publicarea tuturor documentelor invocate pentru emiterea mandatului de efectuare a percheziţiei la reşedinţa sa pe 8 august.

Agenţii FBI au colectat 33 de articole în cursul percheziţiei efectuate în reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago (Florida), inclusiv 11 seturi de documente clasificate. Însă Trump susţine că documentele fuseseră declasificate de el în timp ce era preşedinte. Investigaţia este separată de cea privind violenţele produse la sediul Congresului pe 6 ianuarie 2021, potrivit media.

Fostul preşedinte a sugerat că agenţii FBI ar fi putut planta probe împotriva sa în timpul percheziţiei şi crede că preşedintele Biden a ştiut de operaţiune, deşi Casa Albă a negat acest lucru.

Trump a cerut, totodată, Biroului Federal de Investigaţii (FBI) să returneze documente cu caracter privat sau vizate de privilegiul executiv care ar fi fost colectate în timpul percheziţiei.