Diverse

Primarul din Otopeni e distrus. Joi va fi dus în fața instanței pentru mandat de arestare

Primarul din Otopeni e distrus. Joi va fi dus în fața instanței pentru mandat de arestare
Sursă foto: digi24

Primarul orașului Otopeni se pare că a călcat grav pe bec și acum trage consecințele. Gheorghe Constantin Silviu e suspectat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată. De același tratament are parte și un fost director din primărie, Vlad Constantin. Atât primarul din Otopeni cât și fostul director vor fi duși joi la Tribunal cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Este cercetat penal și fostul inspector la Compartimentul Investiţii şi Achiziţii Publice

Anchetatorii au percheziționat marți Primăria Otopeni și suspectează că reprezentanții instituției au cheltuit timp de șase ani bani publici pentru lucrări incomplete. Primarul are mari probleme, întrucât DNA l-a luat la ochi pentru infracțiuni de corupție ce au fost comise în perioada 2011 – 2017, privind derularea unor contracte de execuţie a unor lucrări de extindere a unor rețele de alimentare cu apă și canalizare, pentru care s-ar fi aprobat plăți dar care nu ar fi fost executate complet sau care ar fi fost supraevaluate.

În acest fel, firmele implicate au putut să intre în posesia unor sume mari de bani. Se estimează că prejudiciul se ridică la suma de 35 de milioane de lei. În aceste condiții, s-a deschis dosar penal atât pentru primarul din Otopeni, Silviu Constantin Gheorghe, dar și pentru Constantin Vlad, care în acel moment era director executiv și persoana care acorda viza de control financiar preventiv.

Urmărit penal este și Bogdan Ionel Ştefan, la data faptei de inspector la Compartimentul Investiţii şi Achiziţii Publice din cadrul Primăriei Otopeni, pentru complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată.

Primarul nu poate justifica cheltuielile

Procurorii anticorupție spun că în perioada 2011-2017 a fost derulat contractul de proiectare şi execuţie de lucrări pentru obiectivul de investiţie „Infrastructura de bază în oraşul Otopeni” (Faza I de lucrări – Cartier Ferme). Acesta a fost încheiat între Primăria Otopeni şi o societate comercială administrată de doi dintre oamenii de afaceri, cercetaţi și ei.

Oamenii legii spun că primarul a acceptat la plată şi achitat în mod nelegal suma totală de 35.916.006 lei. Potrivit anchetatorilor, s-au plătit nu mai puțin de 25.421.080 lei pentru materiale care nu au fost cumpărate.

„Ulterior, pentru a se justifica într-un fel plăţile nelegale, ar fi fost întocmită o situaţie de lucrări (organizare de şantier, deşi în acea fază nu erau prevăzute astfel de lucrări) cu o valoare identică, prin care s-ar fi creat doar aparenţa unei compensări între valoarea „stornată” a „procurării materialelor”, de 25.421.080 lei, cu o valoare asemănătoare, a unor lucrări de organizare de şantier, care în realitate nu au fost realizate”, spun reprezentanții DNA.

Arestați pentru 30 de zile

De asemenea, procurorii spun că 10.494.926 lei sunt costuri de finanţare, aferente cheltuielilor menţionate. „În demersurile lor, inculpaţii Silviu Constantin Gheorghe şi Constantin Vlad ar fi beneficiat de ajutorul celorlalte persoane cercetate în cauză, care fie ar fi întocmit sau semnat diverse documente (acte adiţionale, centralizator al lucrărilor, devize cu situaţia lucrărilor privind organizarea de şantier, etc.).

Fie ar fi pus la dispoziţia funcţionarilor diferite înscrisuri (facturi, devize etc.), care să justifice efectuarea plăţilor nelegale”, arată anchetatorii.

Azi, procurorul l-a reținut pe primarul din Otopeni pentru 24 de ore, urmând ca mâine să ceară instanței mandat de arestare pentru 30 de zile.