Economic

Prime de Paşte 2023. E jale! Mai puţin de jumătate dintre angajaţi primesc bonusuri săptămâna aceasta

pensie sursă foto: economedia
Foto: economedia.ro

Curentul s-a scumpit, gazele s-au scumpit, alimentele – nu mai vorbim. Cu toate acestea, conform unui studio recent, angajatorii nu se grăbesc deloc cu primele de Paște. Anula cesta, mai puțin de jumătate dintre salariații României vor primi prime.

Deși alimentele s-au scumpit semnificativ față de anul trecut, mai puțin de jumătate dintre angajați se așteaptă la o primă de Paște anul acesta – arată cel mai recent sondaj realizat de platforma de recrutare online BestJobs.

Cine primeşte 400 de lei pe card

Prime de Paşte 2023. Potrivit unui sondaj, mai mult de jumătate își doresc prime în bani. Unul din 5 angajati ar prefera tichete valorice sau vouchere, iar 15% un coș cu produse specifice. Doar 3% și-ar dori o petrecere orgnizată de angajator.

Doar 45% dintre cei care au raspuns chestionarului BestJobs speră să primească o primă de acest Paște. Sunt cu 10% mai puţini decât anul trecut. Iar dintre aceştia, 58% se așteaptă să fie răsplătiți cu o sumă cuprinsă între 100 și 200 de lei.

Alți 26% estimează o prima între 200 și 400 de lei, iar 16% speră la mai mult de 400 de lei. Întrebați despre cheltuieli însă, mai mult de 3 sferturi spun că nevoile lor reale de sărbători vor depăși 500 de lei. Iar 83% vor da cei mai mulți bani pe alimentele specifice. Doar 8 procente vor cheltui mai mult pe cadouri.

Suma maximă până la care angajatorul nu plătește impozit

INS: Prețurile unora dintre produsele alimentare de bază au crescut și cu 60% față de anul trecut

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, prețurile bunurilor de consum au crescut constant, unele dintre produsele alimentare de bază fiind și cu 60% mai scumpe acum decât în urmă cu un an.

În sondajul Bestjobs, 47% dintre participanți spun că prima este un ajutor real de Paște, iar 29% o considera esențială la cumpărături.

Începând din acest an, angajatorii pot oferi de Paște beneficii extra-salariale în valoare maxima de 300 de lei, fără a fi impozitați.

Sondajul BestJobs a fost făcut de la începutul lunii, pe un eșantion de aproape o mie de utilizatori de internet din România.

Prime pentru romani de Paște

„Sărbătorile de Paşte pun presiuni financiare pe bugetul angajaţilor români, care declară că prima de sărbători de la angajator ar fi un real ajutor (47%) sau cu adevărat esenţială (29%) pentru cumpărăturile pascale. Cu toate acestea, doar 45% dintre angajaţi speră să primească ceva în plus cu ocazia Paştelui, cu 10% mai puţini decât anul trecut. Dintre aceştia, cei mai mulţi (58%) se aşteaptă să fie răsplătiţi de angajator cu o sumă cuprinsă între 100 şi 200 de lei, deşi nevoile reale a peste 77% dintre respondenţi ar depăşi valoarea de 500 de lei. Alţi 26% estimează că vor primi între 200 şi 400 de lei, iar 16% speră la o primă mai mare de 400 de lei”, potrivit unui sondaj realizat de o platformă de recrutare online.

Tichete sociale de Paşte 2023

ii pot oferi beneficii extrasalariale cu ocazia Paştelui în valoare de cel mult 300 de lei, fără a fi impozitaţi. Prima în bani este şi anul acesta beneficiul preferat de angajaţi cu ocazia Paştelui, după cum au indicat jumătate dintre respondenţii sondajului.

Alţi 21% ar prefera tichete valorice sau vouchere, în timp ce 15% înclină spre clasicul coş cu produse specifice de sezon. 13% s-ar bucura să primească zile libere suplimentare şi doar 3% ar alege o petrecere tematică organizată de angajator.

Notă redacție: Din respect pentru dumneavoastră, acest articol nu este însoțit de publicitate