Actual

Primele reacții după vizita la Kiev a delegației României. Răspunsul lui Zelenski

politicieni

Premierul Nicolae Ciucă, președintele PSD Marcel Ciolacu și ministrul de Externe Bogdan Aurescu au efectuat marți o vizită oficială în Ucraina. Ei au avut întrevederi cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, cu premierul Denis Șmihal, și președintele Radei Supreme a Ucrainei, Ruslan Stefanciuk.

Primele reacții după vizita la Kiev: „România își dorește să fie principalul hub de securitate în zonă”. Răspunsul lui Zelenski

Delegația României a fost primită de președintele Volodimir Zelenski, iar cei trei oficiali români au avut întrevederi cu prim-ministrul Ucrainei Denys Shmyhal și președintele Radei Supreme Ruslan Stefanchuk. De asemenea, în programul vizitei a fost inclusă și vizitarea localităților Borodianka și Irpin, din apropierea capitalei Kiev, puternic afectate de războiul început de Rusia.

La scurt timp după această vizită, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a reacționat public, prin intermediul unei postări publicate pe pagina de Facebook:

„Astăzi, la Kiev, m-am întâlnit cu prim-ministrul României, Nicolae Ciucă. Fiecare astfel de vizită este un semnal important de solidaritate cu poporul ucrainean. Apreciem sprijinul României pentru apărare, ajutorul umanitar și o poziție clară în politica de sancțiuni. Așteptăm cu nerăbdare să sprijinim viitorul Ucrainei în Uniunea Europeană”, a declarat președintele Ucrainei.

De asemenea, Zelenski le-a spus oficialilor români că le mulțumește pentru sprijinul acordat armatei, dar și pentru ajutorul umanitar.

„În primul rând, vreau să spun că suntem bucuroși de această întâlnire a noastră, suntem bucuroși că ați găsit timp să veniți într-o perioadă atât de grea pentru Ucraina. Este un semnal important, un semnal clar privind susținerea Ucrainei în războiul împotriva agresiunii ruse”, a spus Zelenski în timpul discuției cu autoritățile române.

„O astfel de reuniune reprezintă o dovadă de solidaritate cu ucrainenii, mai ales în această perioadă, când tensiunile cresc în mod accelerat”

În discuțiile cu oficialii ucraineni, Ciucă a reiterat sprijinul pentru Ucraina și a prezentat măsurile de sprijin, inclusiv pentru gestionarea celor peste 820.000 de refugiați care au trecut granița în România.

„Am fost onorat să îl întâlnesc astăzi, la Kiev, pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. L-am asigurat de sprijinul deplin al Românei în eforturile de a opri agresiunea ilegală și imorală a Rusiei, atrocitățile umane și distrugerile materiale suferite de această țară. L-am asigurat pe președintele Zelenski că România sprijină, în aceste momente dificile, derularea unei investigații internaționale care să tragă la răspundere pe cei vinovați de comiterea de crime internaționale, inclusiv prin contribuția financiară voluntară recentă, decisă de Guvernul României, către Fondul fiduciar al Curții Penale Internaționale”, a scris Ciucă, marți seară, pe Facebook.

Premierul a evidențiat, astfel, numeroasele măsuri administrative adoptate încă de la începutul agresiunii ruse pentru permiterea accesului refugiaților ucraineni pe teritoriul național și asigurarea condițiilor necesare de protecție, precum crearea taberelor de refugiați, reglementarea accesului gratuit la servicii medicale, educaționale și de transport, precum și la piața muncii”, se arată, printre altele, în comunicatul de presă emis de Guvern.

Marcel Ciolacu: „comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România”

De altfel, amintim că Marcel Ciolacu a susținut la Kiev că România își dorește să fie „principalul hub de stabilitate și securitate în regiune și, astfel, țară noastră să fie implicată activ în procesul de reconstrucție a Ucrainei, după război, atât la nivel guvernamental, cât și cu firme românești”.

Mai mult decât atât, „porturile Constanța și Galați trebuie să fie principalele puncte strategice de legătură între cele două țări, între Ucraina și Europa, dar și cu restul lumii”, se arată într-un comunicat de presă emis de PSD.

Totodată, Ciolacu a susținut că, în procesul de aderare a Ucrainei la UE, comunitatea de români din această țară trebuie să ajungă să beneficieze de toate drepturile de care se bucură minoritățile din statele membre ale Uniunii și din România

„Nu putem avea ca parteneri de dialog o țară care preferă violența tancurilor în locul diplomației politice. Rusia trebuie izolată pe plan internațional, de aceea vom susține, fără rezerve, toate măsurile care vor reduce capacitatea de luptă a acestui regim criminal. Acum trebuie să demonstrăm că Ucraina nu va fi vreodată singură. De aceea, România este un susținător ferm al aderării Ucrainei la Uniunea Europeană, alături de Republica Moldova și Georgia. Vom face acest lucru pentru că suntem legați de dorința unei vieți mai bune pentru cetățenii noștri, dar și de atașamentul față de libertate și democrație. Vom face acest lucru convinși fiind că minoritatea românească din Ucraina va trăi în siguranță și se va bucura de aceleași drepturi pe care le au toate minoritățile din Uniunea Europeană”, a spus Marcel Ciolacu, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski.