Actual

PSD, lider în ultimul sondaj Avangarde. Ciolacu și Ciucă împart topul încrederii. Cum văd românii măsurile de sprijin

sondaj

Ultimul sondaj comandat de PSD, în luna aprilie, îl poziționează pe Marcel Ciolacu pe același loc cu premierul Nicolae Ciucă la capitolul încredere – 31%. Liderul USR, Cătălin Drulă este cotat cu 15% încredere în timp ce George Simion are doar 13% credibilitate. 32% din respondenți cred că PSD este autorul măsurilor de sprijin şi doar 7% indică PNL.

PSD, lider în ultimul sondaj Avangarde. Ciolacu și Ciucă împart topul încrederii. Cum văd românii măsurile de sprijin

Sondajul a fost realizat în perioada 12 aprilie-20 aprilie, prin telefon, iar la el au răspuns aproape 1.000 de cetățeni. Marja de eroare este de +- 3,4%, la un nivel de încredere de 95%.

Liderii PSD şi PNL, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, ocupă primul loc în clasamentul încrederii, ambii cu 31%, indica un sondaj Avangarde. Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, este cel mai bine clasat lider al opoziţiei, cu 15%.

În topul partidelor, PSD a atins 36%, în timp ce PNL se află la 19%. Locul trei e ocupat de AUR (14%), iar USR a coborât la 11%. Cât despre pachetul social oferit de Guvern pentru persoanele vulnerabile, 32% din respondenţi cred că PSD este autorul măsurilor de sprijin şi doar 7% indică PNL.

Cea mai apreciată măsură (46%) e oferirea de vouchere pentru achiziţia de alimente de bază pentru pensionari şi familii cu venituri reduse. Apoi, creşterea voluntară cu 200 de lei a salariului minim, fără taxe, o măsură apreciată de 23% dintre cei chestionaţi.

Dacă duminică ar avea loc alegeri parlamentare, PSD ar obţine 36%, în timp ce liberalii ar avea doar 19%. Pe locul trei s-ar clasa AUR, cu 14%, apoi USR – 11%. Ar mai trece pragul electoral doar UDMR, cu tradiţionalul 5%.

35% din români nu ar primi la masa de Paște un politician

La întrebarea „Dacă vi s-ar oferi şansa să aveţi invitat la masă, în weekend, alături de familia dumneavoastră, unul dintre liderii partidelor politice de astăzi, pe care aţi prefera să îl aveţi în casa dumneavoastră?”, mai mult de o treime dintre cei intervievaţi (35%) au răspuns „niciunul”. Favorit a fost totuşi Marcel Ciolacu, dorit ca invitat de 14% dintre subiecţi, urmat de Geroge Simion (11%) şi de Nicolae Ciucă (6%).

Sondajul poate fi consultat prin intermediul graficelor de mai jos.