Categories: Social

Primii pași în viață sunt esențiali. Cum să primești indemnizația pentru creșterea copilului!

Aceste informații sunt esențiale pentru toate mamele și toți tații  din România. Cele și cei care se încadrează în criteriile pentru acordre indemnizației de creștere a copilului pot primi până la 8.500 de lei din partea statului. Poți primi această indemnizație până când copilul tău face vârsta de doi ani sau, în cazul în care se încadrează într-o categorie de dizabilitate, trei ani.

Această indemnizație poate fi primită atât de mame, cât și de tați. Este important ca părintele care beneficiază de acest sprijin de la stat să se dedice îngrijirii copilului în primii ani de viață – altfel spus, indemnizația nu se cumulează cu salariul primit în urma activității profesionale. Atunci când vorbim despre o familie eligibilă, unul dintre părinți poate sta în concediu maximum un an și 10 luni, pentru ca și celălalt părinte să se poată implica total în primii ani ai bebelușului un minimum de două luni.

Care sunt criteriile ce trebuie îndeplinite

În primul rând, trebuie să știi că indemnizația reprezintă 85% dintre veniturile nete pe care le-ai avut în ultimele 12 luni, din ultimele 24 de luni dinaintea nașterii copilului. Suma maximă în bani de la stat poate fi de 8.500 de lei pe lună. De asemenea, este de preferat ca părinții să fie căsătoriți. Totuși, este posibil ca ambii părinți să primească dreptul la concediu de creștere a copilului în cazul în care tatăl recunoaște copilul pe care l-a făcut în afara căsătoriei. În acest caz special, are loc o anchetă socială pentru a determina eligibilitatea tatălui pentru obținerea concediului parental.

Cele mai importante detalii

Trebuie ca părintele să fi lucrat înaintea creșterii copilului și să fi dobândit o vechime în muncă de cel puțin 24 de luni. Chiar dacă unele persoane pot crede că nu se încadrează, vestea bună e că și alte activități adiacente sunt considerate vechime în muncă. Dintre acestea, amintim: cursurile de formare profesională (atunci când persoana care a participat și-a luat concediu de plată pentru a fi prezentă la cursurile acestea), concediile medicale, indemnizațiile profilactice, beneficierea de pensia de invaliditate, absolvirea cursurilor de licență ale unei Facultăți de Medicină și aflarea între examenul de licență și începerea perioadei de rezidențiat, se arată într-un articol amplu, publicat de Gândul.

În plus, trebuie ca toți cei interesați să știe că există și o valoare minimă a acestei indemnizații. Astfel, niciun părinte eligibil nu poate primi mai puțin de 1.496 de lei din partea statului. De asemenea, o schimbare recentă este îmbucurătoare pentru lucrătorii culturali profesioniști. Dacă au cel puțin doi ani de activitate, și ei se califică pentru solicitarea și obținerea indemnizației.

Balcu Irina

Absolventă Litere UniBuc (LLR-LLS şi CRP; masterat de Studii Avansate în Lingvistică). Masterandă la Scriere Dramatică, UNATC I.L. Caragiale.

Recent Posts

Trump acuză imigranții străini că își fac o armată secretă. „Nu îi vom lăsa să ne ia țara”

Candidatul republican la președinție, Donald Trump, a făcut joi declarații controversate. Acesta a susținut că…

2 zile ago

APIA a început să facă plățile! Crescătorii de animale primesc 322 de milioane de lei

Crescătorii de porci și păsări vor primi un sprijin financiar de peste 322 de milioane…

2 zile ago

Prețurile carburanților rămân constante! Cât plătesc românii pentru benzină și motorină

Prețurile carburanților au rămas constante în ultimele două zile.  Românii plătesc același preț pentru un…

2 zile ago

Noi creșteri salariale pentru bugetari în 2024! Câți bani primesc în plus

Guvernul oferă posibilitatea unor bugetari să-și mărească salariul de bază cu peste 50%. Alți bugetari…

2 zile ago

Cod galben de vreme rea! ANM anunță ce zone sunt afectate

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vreme rea pentru mai multe…

2 zile ago

Pensiile pot fi înghețate! Avertismentul analiștilor

România se confruntă cu un avertisment serios din partea Comisiei Europene. Țara este în pericol…

2 zile ago

This website uses cookies.