Actual

Fermierii români nu sunt lăsaţi la greu. Vin bani de la stat pentru aceşti agricultori

agricultura

Sectorul agricol a trecut prin numeroase crize în ultima perioadă. Nişte ajutoare din partea Comisiei Europene sunt pe drum pentru aceia care cultivă grâne, care până acum au fost concurate disproporţionat de cerealele ucrainene. Guvernul României a aprobat de asemenea un ajutor pentru culturile de cartofi şi usturoi.

Sunt vizaţi fermieri români de pe întreg teritoriul ţării. Ajutorul pentru cultivatorii de usturoi se ridică la un total de 29,7 milioane lei. În schimb, agricultorii care cultivă cartofi sunt vizaţi de un ajutor financiar cu impactul bugetar de 14,8 milioane de lei.

Proiectul de sprijin al anului 2023

Dan Cărbunaru, purtător de cuvânt al Guvernului, a oferit mai multe detalii despre felul în care va funcţiona schema de sprijin pentru anul în curs:

„Au fost aprobate cele două proiecte care vizează susținerea sectorului agricol, în domeniul vegetal, atât programul de susținere a producției de usturoi, precum și stabilirea unor măsuri de verificare și control al acestei producții în 2023. Schema de ajutor se va aplica pe întregul teritoriu al țării, iar impactul bugetar este de 29,7 miloane lei, beneficiarii fiind producătorii agricoli persoane fizice, producătorii agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și familiale și producători agricoli persoane juridice. Cea de-a doua schemă de ajutor pentru producători vizează cartoful de consum, prin această schemă fiind asigurată susținerea producției de cartof de consum într-o sumă totală de 14,8 milioane de lei, cuantumul pentru fiecare beneficiar fiind de 200 euro/ hectar”, a declarat acesta despre banii de la stat.

Petre Daea îşi oferă susţinerea

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este condus actualmente de Petre Daea. Deşi există tensiuni în cadrul Ministerului – spre exemplu, greva funcţionarilor publici de la APIA – ministrul asigură publicul de buna funcţionare a schemei de ajutor şi a altor proiecte menite să stimuleze sectorul agricol.

„Astăzi avem două acte normative de importanţă deosebită, pentru două produse care necesită susţinere şi stimularea noastră – şi o facem de fiecare dată. Este vorba de un sprijin de minimis pentru cultura usturoiului şi a cartofului, ştiindu-se că cele două culturi au avut un regres înregistrat în ultima perioadă. Şi prin stimularea pe care am făcut-o, spun eu, permanent şi insistent, cu sume corespunzătoare, suprafaţa a reuşit să crească în România, iar balanţa acestor produse începe să se înregistreze într-un progres pe care îl dorim cu toţii, în perspectiva asigurării nevoilor interne”, a spus Petre Daea, conform Adevărul.

„Prin schema propusă, în acest an, pentru susţinerea producţiei de usturoi se stabileşte un cuantum de 3.000 euro/ha cultivat cu usturoi, suprafaţa minimă eligibilă fiind de 0,3 ha. Calculul sprijinului se face proporţional cu suprafaţa de pe care s-a obţinut o cantitate minimă de 3.000 kg/ha”, se arată de asemenea în hotărârea de sprijin a cultivatorilor de usturoi.