Info Actual > Petclub > Primul câine detectat cu varianta britanică de Sars-CoV-2. Cum a fost depistat?
Petclub

Primul câine detectat cu varianta britanică de Sars-CoV-2. Cum a fost depistat?

Primul câine detectat cu varianta britanică de Sars-CoV-2. Cum a fost depistat?

Cercetătorii spanioli au descoperit primul câine infectat cu varianta britanică de SARS-CoV-2. Este vorba de un pudel de talie mare, relatează miercuri EFE, citat de Agerpres.

Cazul a fost depistat de o echipă condusă de profesorul universitar Jose Manuel Sánchez-Vizcaino de la Centrul de Supraveghere Sanitară Veterinară, care de mai multe luni studiază prevalenţa virusului SARS-CoV-2 la animalele de companie din Spania.

Primul câine detectat cu varianta britanică de Sars-CoV-2. Cum a fost depistat?

patrupedul a rezultat pozitiv la un test PCR prelevat nazal şi rectal. Cercetătorii au izolat virusul, au secvenţiat proteina Spike şi au detectat până la 12 mutaţii genetice, dintre care 9 caracteristice variantei britanice B.1.1.7, informează UCM într-un comunicat.

Este vorba de primul câine infectat cu această variantă din Spania, o descoperire care îi îndeamnă pe cercetători să menţină sub supraveghere activă această infecţie activă la animalele de companie pentru a determina rolul său în epidemiologia de COVID-19 şi a afla cum se răspândesc noile variate.

Primul câine infectat cu această variantă din Spania

Până în prezent, cercetătorii au studiat aproximativ 800 de câini şi pisici, aproape o sută de dihori, 24 de râşi şi un vizon sălbatic, proveniţi din două categorii: una selectivă, cu animale venite în contact cu persoane pozitive sau cu simptome compatibile, şi una aleatorie, fără o asociere de acest tip.

Principalele rezultate au arătat că 95 % dintre câinii sau pisicile infectate cu SARS-CoV-2 s-au contagiat după ce au intrat în contact cu persoane bolnave, deşi marea parte a acestor animale aproape că nu au dezvoltat simptome, sau au avut cazuri uşoare de COVID-19.

Studiul este important având în vedere că unele dintre variantele celei mai răspândite în prezent sunt mai contagioase, au avertizat experţii.

Totuşi, nu se cunosc caracteristicile de infectare a animalelor cu aceste variante, deşi cea britanică denumită B.1.1.7 a fost asociată apariţiei de cardiomiopatii la unele animale de companie din Marea Britanie.